NOVICA

20. 5. 2012

Predsednik slovenske vlade Janez Janša prejel nagrado Goce Delčev

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes v Chicagu prejel nagrado Goce Delčev, ki jo  podeljuje mednarodna nevladna organizacija Združena makedonska diaspora. Nagrada je najvišje priznanje, ki jo organizacija podeljuje tistim osebam v javni sferi, katerih delo ima močan vpliv na Makedonce po vsem svetu. Namenjena je ljudem, ki sledijo zavezam o svobodi, pravičnosti in demokratičnim načelom.

 

Kot je organizacija zapisala v obrazložitvi nagrade, Makedonci po svetu cenijo trdno vez prijateljstva med Slovenijo in Makedonijo. Slovenija je bila namreč prva država, ki je vzpostavila diplomatske odnose z Makedonijo in jo danes politično, strokovno in tehnično podpira pri  približevanju Evropski uniji. Prav tako je Slovenija politična in gospodarska partnerica, ki je Makedoniji pomagala z razvojnimi sredstvi in s pomočjo v infrastrukturi, v zadnjih nekaj letih pa je Slovenija izvedla vrsto pomembnih projektov na področjih, kot so poslovanje, okolje, kmetijstvo in človeški viri. Trenutno je več kot 70 slovenskih podjetij močno prisotnih v makedonskem gospodarstvu, neposrednih slovenskih investicij v Makedoniji pa je bilo konec leta 2010 za dobrih 350 milijonov evrov.

 

Združena makedonska diaspora je v obrazložitvi nagrade še navedla, da je podpora Slovenije, ki jo nudi Makedoniji na poti pri vključevanju v evro-atlantske integracije, izjemno pomembna, ob tem pa priznava zasluge tudi predsedniku slovenske vlade Janezu Janši.

 

Premier Janez Janša je ob robu podelitve dejal, da te nagrade ne razume kot priznanje njemu osebno, temveč kot priznanje vsem naporom, ki jih je Slovenija v različnih mandatih vložila v to, da bi Makedonija hitreje napredovala. »Slovenija je že pred leti dosegla, da je bil Makedoniji podeljen status kandidatke. Žal od takrat naprej zaradi problema z imenom tako pri Evropski uniji kot pri zvezi NATO zadeve stojijo pred odločilnimi koraki in v prihodnjih letih bo treba dodatno investirati v to, da se ta bariera na nek način zaobide, če je že ni mogoče rešiti. Stabilnost v celotni regiji je odvisna tudi od tega, da vse države Zahodnega Balkana realno napredujejo proti članstvu v Evropski uniji in tiste, ki še niso, tudi k članstvu v zvezi NATO. To je izjemnega pomena ne le za našo regijo, ampak za celoten kontinent in zaradi tega bi vsi morali investirati več v to,« je še dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša.

 

Združena makedonska diaspora je nagrado Goce Delčev doslej podelila drugič. Prvi prejemnik nagrade je bil v letu 2010 kanadski predsednik vlade Stephen Harper, ki je nagrado prejel za podporo Makedoniji v mednarodnem okolju ter za spoštovanje makedonske kulturne in etnične dediščine.