NOVICA

28. 5. 2012

Parlamentarne stranke dosegle načelno soglasje o spremembi referendumske ureditve in kompromis o 35-odstotnem kvorumu

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

»Načelno soglasje je bilo danes doseženo,« je po sestanku predsednice in predsednikov ter vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank ter poslancev narodnih skupnosti o spremembah 90. člena Ustave Republike Slovenije, s katero se predvidevajo spremembe referendumskega odločanja, dejal predsednik vlade Janez Janša. Če bo Državni zbor potrdil omenjeno spremembo ustave, bo to, po besedah predsednika slovenske vlade »velik korak naprej in pozitivno sporočilo politike slovenski javnosti v tem času.«

 

Pri vseh parlamentarnih strankah, razen pri Novi Sloveniji, se namreč nakazuje možnost kompromisa, da bi se ob referendumskem odločanju uvedlo kvorum pri 35 odstotkih vseh volivcev, ki imajo pravico glasovati. Predlog ustavnih sprememb, o katerem so se stranke poenotile, predvideva, da bi referendum lahko zahtevalo 40.000 volivcev ali pa Državni zbor na lastno pobudo z navadno večino glasov poslancev. »Če bi bila ta sprememba ustave sprejeta, 30 poslancev in Državni svet ne bi bila več kvalificirana predlagatelja,« je pojasnil predsednik vlade Janez Janša.

 

Predsednica in predsedniki strank, vodje poslanskih skupin ter poslanca narodnih skupnosti so se na današnjem sestanku strinjali tudi glede vsebinskih omejitev referendumskega odločanja. Tako se na referendumu ne bi smelo glasovati o nujnih ukrepih v primerih naravnih nesreč ali obrambe države, v primerih, ko bi lahko bile ogrožene človekove pravice in temeljne svoboščine, kar je sicer že sedaj ustavno varovano, in v primerih o zakonodaji, ki ima vpliv na izvajanje proračuna oziroma ko gre za davčno zakonodajo.

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je po sestanku dejal še, da bi spremembe ustave po omenjenem predlogu lahko bile uresničene do parlamentarnih počitnic, pri čemer bi to predstavljalo tudi dovolj časa, da bi o omenjenih spremembah razpravljali tudi organi parlamentarnih strank.

 

Premier je po sestanku izrazil tudi upanje, da se pri pogovorih o spremembah ustave, ki so nujno potrebne, ne bi zgodilo enako kot pri pogovorih o zlatem fiskalnem pravilu, glede katerega so se stranke prvotno poenotile, nato pa se je izkazalo, da zapisa pravila v ustavo nekatere stranke ne podpirajo.