NOVICA

5. 6. 2012

Premier Janez Janša s predstavniki podjetja TriGranit o oživitvi projekta Potniškega centra Ljubljana Emonika

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes sprejel predstavnike družbe TriGranit, Sándorja Demjána, predsednika podjetja TriGránit, Árpáda Töröka, izvršilnega direktorja podjetja TriGránit, Csabo Tótha, razvojnega direktorja za Slovenijo ter glavnega direktorja podjetja Emonika, d.o.o. Predstavniki podjetja so predsedniku vlade predstavili razloge, zaradi katerih več sto-milijonska investicija v Ljubljanski potniški terminal Emonika, ki bo prinesla tudi veliko število novih delovnih mest, še vedno čaka na zeleno luč za začetek gradnje.

 

Zgodovina zapletov, ki so zadnja leta odlagali sicer izjemno potrebno investicijo v nov potniški center Emonika v Ljubljani, je predolga in predstavlja žalosten, a nazoren prikaz razlogov, zaradi katerih je neposrednih tujih investicij v Sloveniji premalo in razlogov, ki osvetljujejo birokratske ovire ter vpletanje lobističnih interesov na poti do hitrejše gospodarske rasti v Sloveniji.

 

Iz krivde niso izvzete niti državne niti mestne institucije, ki so namesto sodelovanja in iskanja rešitev velikokrat zgolj postavljale nove ovire. Med drugim so se po že končanem mednarodnem javnem razpisu spreminjali pogoji za investicijo od podražitev komunalnih prispevkov za 50% do novih zahtev glede nivojske umeščenosti železniških tirov. Ravnanje, ki je še toliko bolj nerazumljivo, ker se je vse to dogajalo v času globoke gospodarske krize in propadanja celotnega gradbenega sektorja, ko bi se morali vsi skupaj še bolj truditi za čim hitrejši potek potrebnih postopkov, je povzročilo Sloveniji veliko gospodarsko škodo.

 

Predsednik vlade je investitorjem zagotovil, da bodo pristojne državne institucije v prihodnje naredile vse, da se poiščejo ustrezne in zakonite rešitve za nadaljevanje projekta. Enak pristop pa vlada pričakuje tudi od Slovenskih železnic in mestnih oblasti.