NOVICA

10. 6. 2012

Premier Janez Janša izrazil sožalje ob smrti Ivana Minattija

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes svojcem pokojnega pesnika, prevajalca in urednika Ivana Minattija poslal sožalno pismo, v katerem je v svojem imenu ter v imenu Vlade Republike Slovenije izrekel iskreno in globoko sožalje ob nenadomestljivi izgubi.
 
Ob tem je predsednik vlade zapisal, da so v bogati beri življenjskega in umetniškega opusa Ivana Minattija cvetela semena rahločutnosti, ljubezni, intimističnega vpogleda v človekove stiske, strahove in tesnobo. “Njegov  pogled v veličino narave in družbe, njegovo zavedanje, da »nekoga moraš imeti rad«, je Slovenkam in Slovencem ponudilo pot v iskanje prijateljstva in iskrenega sodelovanja drug z drugim,” je zapisal predsednik vlade. Poudaril je, da je slovenski pesnik in prevajalec Ivan Minatti za svoje umetniške in ustvarjalne dosežke prejel najbolj žlahtne nagrade, pri čemer so ga nekateri poimenovali tudi »doajen slovenske poezije,« in da se je s svojim ustvarjalnim delom neizbrisljivo vpisal v srca mnogih.

 

“Slovenija je z njegovim odhodom izgubila velikega pesnika in prevajalca, ki je znal s preprostimi besedami ubesediti globine človeške duše. Ivan Minatti je trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico, njegov življenjski in umetniški opus pa bo kot neizbrisen pečat žarel močno in mogočno na Parnasu slovenske poezije,” je še zapisal predsednik vlade Janez Janša.