NOVICA

15. 6. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je srečal s predsednikom Vrhovnega sodišča RS Brankom Maslešo

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je skupaj z ministrom za pravosodje in javno upravo dr. Senkom Pličaničem srečal s predsednikom Vrhovnega sodišča RS Brankom Maslešo in generalnim sekretarjem Vrhovnega sodišča Jankom Marinkom.

 

Predsednik Vrhovnega sodišča RS je predsednika vlade seznanil s pogledom na razvoj slovenskega sodstva in s prioritetami, ki so si jih na Vrhovnem sodišču zadali v prihodnjem obdobju. Prednostna usmeritev je v učinkovitosti in strokovnosti, pri čemer so največji poudarki na odpravi zaostankov, prenovi poslovnih procesov in enakomernejši  obremenitvi sodišč na nivoju države.

 

Predsednik vlade je podprl prizadevanja in usmeritve Vrhovnega sodišča RS in pri tem zagotovil vso podporo Vlade RS. Poudaril je, da sodišča ne predstavljajo samo sodne veje oblasti, temveč temelj pravne države, ki je zelo pomembna za razvoj slovenskega gospodarstva. In dodal, da so pričakovanja Vlade RS usmerjena v iskanje rešitev, ki bodo zagotovile čim boljše pogoje za delo sodišč, tako v strokovnem kot organizacijskem smislu. Predsednik vlade je izpostavil, da je treba okrepiti vlogo in avtoriteto sodišč tako, da bodo jasno opredeljene pristojnosti in odgovornosti. Konkretne rešitve bo Vrhovno sodišče RS uskladilo z Ministrstvom za pravosodje in javno upravo.