NOVICA

22. 6. 2012

Poslanica predsednika Vlade RS Janeza Janše ob dnevu državnosti

(Foto: Arhiv KPV)

Spoštovani Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani!

 

Dan državnosti je čudovit praznik. Je praznik vseh, ki v srcih nosimo ljubezen do domovine. Pred enaindvajsetimi leti smo dokazali, da z odločnostjo, pogumom in vizijo lahko dosežemo tudi tisto, kar se je vsem okrog nas zdelo nemogoče. Samostojno državo Slovenijo. Čeprav dogodke iz vročega poletja 1991 počasi prekriva prah pozabe, nikoli ne bo zbledel spomin na pogum in veliko enotnost v tistih dneh, ko smo se združili okrog novih simbolov slovenske države in ko je ponosno zaplapolala slovenska zastava z državnim grbom. Kot slutnja jutranje zarje ve, da prihaja nov dan, tako smo takrat vedeli, da nastaja nov čas, novo življenje brez tujih gospodarjev. Da pred našimi očmi nastaja svobodna domovina za vse, domovina, v kateri nihče ne bo odrinjen od domačega ognjišča. To je bil nepozaben občutek! Kljub številnim vprašanjem, dvomom, strahu in težavam je bilo v zraku prepričanje, da nam bo uspelo.

 

Država je v teh enaindvajsetih letih rasla hitro. Z mladostno zagnanostjo in neučakanostjo smo premagovali ovire in dosegali cilje, o katerih si še dolgo nazaj nismo upali niti sanjati. A na tej poti smo spregledali  in prezrli pasti, zaradi katerih naši temelji danes niso tako trdni, kot bi si želeli. Močneje kot druge sta nas prizadeli gospodarska in finančna kriza, ki sta dodatno razgalili vse sistemske slabosti, nakopičene v tem obdobju ali prenesene iz prejšnje nedemokratične ureditve.

 

Država je zadnja tri leta močno zaostajala z gospodarskimi ukrepi, zato moramo nadoknaditi zamujeno. Seveda so rezi boleči, vendar pa lahko samo na ta način ponovno stopimo na pot razvoja in blaginje. Kot rojstvo države terja svoj čas, svoj čas terja tudi obrat v ponovno rast. In bolj pravočasni, premišljeni ter modri bodo ti ukrepi, bolj varna in lepša bo naša prihodnost.

 

Ker so časi negotovi in je vprašanj, tako kot pred 21. leti, veliko, je ob današnjem prazniku, morda bolj kot kdajkoli prej, pomembno, da se ozremo vase. Da spet najdemo v sebi in skupaj kot narod moč, zaupanje in vero v prihodnost. Axel Munthe je zapisal: "Čim prej spoznamo, da je usoda v nas samih in ne v zvezdah, tem bolje za nas." To spoznanje je pomembno, saj obupavanje in prenašanje odgovornosti za stanje na druge ni rešitev. Energijo, ki nas je takrat kot narod povezala in ki nam je služila kot vir notranje moči za ustvarjanje novih temeljev, potrebujemo tudi danes. Zato morata biti odgovornost in iskreno prizadevanje za blagor vseh državljank in državljanov visoko na lestvici vrednot, zlasti tistih, ki v imenu naroda odločamo o prihodnosti. Prepogosto je veliko lepih besed, ki jim ne sledijo ustrezna dejanja.

 

Zato naj bo letošnji praznik notranja spodbuda, da začnemo ponovno obujati tisto hrepenenje in moč, ki sta nas družila leta 1991. Slovenci imamo v zadnjih stoletjih zgodovine eno samo obdobje, v katerem smo se uspeli toliko povezati in združiti okrog svojih nacionalnih vrednot in simbolov, da smo dosegli rojstvo in mednarodno priznanje lastne države.

 

Ta je danes lahko topel in pravičen dom vseh svojih državljank in državljanov in zanesljiv partner v evropski družini narodov. Vse pogoje imamo za to. Zavedajmo se neprecenljivega bogastva te izkušnje, ki nas je povezala v končnem uspehu. In v ospredje postavljajmo dogodke in simbole, ki so nas združevali in ne tistih, ki so nas usodno delili. Tako bo vse mogoče in blaginja naše in prihodnjih generacij bo spet v ospredju skupnih prizadevanj in spet povsem uresničljiv cilj.

 

Ob današnjem dnevu državnosti vsem državljankam in državljanom iskreno čestitam za vztrajnost, pogum in močno voljo, ki nas je povezovala ob osamosvajanju in ki nas lahko povezuje spet danes in jutri. Vsem želim ponosno praznovanje skupnega rojstnega dne. Bog živi nam deželo, Bog živi ves slovenski svet!