NOVICA

27. 6. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša s predsednikom Evropske komisije o gospodarskih razmerah v Sloveniji in Evropski uniji

(Foto: Thierry Monasse/STA)

Danes sta se v Bruslju sestala predsednik slovenske vlade Janez Janša in predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso. Na današnjem sestanku je prevladovala predvsem razprava o gospodarskih razmerah v Sloveniji in Evropski uniji. Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v izjavi za medije po srečanju pojasnil, da Slovenija »nima težav s priporočili Komisije, ki jih je dala glede ukrepov za uravnoteženje javnih financ in pri reformah, ki jih moramo opraviti.« Ob tem je tudi poudaril, da je Slovenija nekatere ukrepe iz priporočil že sprejela in da je slovenski parlament pred nekaj tedni sprejel zakonodajo, s katero bo država letos dosegla prepolovljen proračunski primanjkljaj.

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je predsednika Evropske komisije Joséja Manuela Barrosa danes tudi obvestil o močnem zakonodajnem paketu za rast, ki ga je prav na današnji dan sprejela slovenska vlada. Na podlagi omenjenih sprememb zakonov bo poslovanje v Sloveniji bistveno bolj enostavno, za gospodarstvo bo bistveno manj ovir, slovensko gospodarsko okolje pa bo še bolj ugodno za mala in srednja podjetja ter za tuje investicije, ki jih Slovenija v tem trenutku izjemno potrebuje.

 

Sogovornika sta se strinjala tudi glede prihodnjega večletnega finančnega okvirja Evropske unije. »Prepričani smo, da lahko še posebej kohezijska politika in financiranje kohezijskih projektov iz tega okvirja v prihodnjih sedmih letih bistveno prispeva k zagonu ponovne rasti v Evropski uniji,« je dejal slovenski premier. Ob tem je dodal, da je večletni finančni okvir za Slovenijo izjemno pomemben instrument. Po besedah predsednika slovenske vlade je za Slovenijo enako pomembno tudi financiranje razvoja podeželja in financiranje za povečanje konkurenčnosti.

Slovenski predsednik vlade Janez Janša je v nadaljevanju spregovoril tudi o reševanju aktualnih problemov v evro-območju, pri čemer sta se s predsednikom Evropske komisije strinjala, da »potrebujemo poenotenje nekaterih politik.«

 

»Dejstvo je, da je Slovenija, čeprav je mlada članica evro-območja in relativno kratek čas uporablja skupno evropsko valuto v teh časih gospodarske in finančne krize na boljšem, ker imamo skupno valuto. Naš nacionalni interes je, da se skupna evropska valuta ohrani in potrebujemo ukrepe, ki jih predlaga Komisija zato, da bomo poenotili nekatere politike,« je dejal predsednik slovenske vlade. Ob tem je še poudaril, da Evropska unija potrebuje močnejši in bolj centraliziran nadzor nad finančnimi institucijami.

 

»S predsednikom Evropske komisije sva se strinjala, da se je na Evropskem svetu, ki je pred nami, potrebno skoncentrirati ne le na dolgoročne ukrepe, ki bodo dali rezultate čez nekaj let ali desetletij, ampak tudi na konkretne, ki rešujejo aktualne probleme v državah članicah,« je še dejal predsednik vlade Janez Janša. 

 

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso pa je Sloveniji izrazil čestitke za uspešno prehojeno enaindvajsetletno pot samostojnosti. V nadaljevanju je pozdravil tudi strategijo vlade za konsolidacijo javnih financ in gospodarsko rast, pri čemer po njegovih besedah v Evropski uniji v tem trenutku potrebujemo oboje. Izpostavil je tudi pomen investiranja, ki ga države članice potrebujejo za nadaljnjo gospodarsko rast. Pri tem bo, po besedah predsednika Evropske komisije pomemben tudi večletni finančni okvir, ki ga bo jutri med drugim obravnaval Evropski svet. »Stabilna fiskalna politika bo lahko vzpostavila tudi rast,« je še dejal predsednik Evropske komisije in čestital slovenski vladi, da se je na primeren način lotila reševanja težav in izzivov, ki se nahajajo pred državo.