NOVICA

30. 7. 2012

Pojasnilo v zvezi z govorniki na spominski slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem

(foto: Tamino Petelinšek/STA)

Spoštovani,

 

Zaradi nekaterih napačnih interpretacij dejstev o poteku in izvedbi spominske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem vam iz Kabineta predsednika Vlade RS posredujemo naslednje pojasnilo:

 

Spominske slovesnosti ob Ruski kapelici so pomembna tradicija v slovensko-ruskih odnosih, ki so letos obeležili že dvajseto obletnico.  Predsednik Vlade RS Janez Janša je na pobudo ruskega predstavništva v Sloveniji z veseljem prevzel vlogo častnega pokrovitelja slovesnosti že marca 2012.

 

Program in aktivnosti pri izvedbi spominske slovesnosti so se usklajevale skupaj z organizatorji dogodka, ki sta bila Društvo Slovenija - Rusija in občina Kranjska gora. Koncept prireditve je glede na njegovo naravo in protokolarna pravila predvideval 2 govornika in sicer predstavnika Ruske federacije in predstavnika Republike Slovenije. Ves čas je bilo načrtovano, da bosta imela govor, kot častni pokrovitelj slavnostne prireditve, predsednik Vlade RS Janez Janša in predsednik Sveta federacije Federalnega zbora Ruske federacije Jurij Leonidovič Vorobjov.

 

Glede na dejstvo, da je letos obeležujemo tudi 20. obletnico diplomatskih odnosov med državama, je Kabinet predsednika Vlade RS predlagal, da imata pozdravni govor tudi predsednika oz. najvišja predstavnika organizatorjev. Iz Kabineta predsednika Vlade RS torej niso bile postavljene zahteve glede govorcev, temveč smo želeli skupaj z organizatorji pripraviti koncept prireditve, ki je bil skladen z naravo in protokolom letošnje pomembne obletnice. Organizatorji pa so, še preden je prišlo do prvih usklajevanj, objavili svoj koncept prireditve, ki ni upošteval običajnega protokola ob organizaciji tovrstnih dogodkov.

 

Iz Kabineta predsednika Vlade RS nasprotujemo, da se iz spominske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem, ki ima velik pomen za prijateljske odnose med Slovenijo in Rusijo, poskuša ustvariti razpravo in delitve, ki jih Slovenija za svojo prihodnost ne potrebuje in ki ne doprinesejo h kvaliteti odnosov med državama.