NOVICA

15. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša ocenjuje cilje Slovenske vojske, kot realne

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA, vir: MO)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes obiskal Ministrstvo za obrambo in se srečal z ministrom za obrambo Alešem Hojsom, načelnikom Generalštaba Slovenske vojske brigadirjem Dobranom Božičem ter drugimi predstavniki ministrstva in Slovenske vojske. Sogovorniki so predstavili prednostne naloge ministrstva, pripravo usmerjevalnih dokumentov ter cilje Slovenske vojske in predvideno transformacijo. Predsednik vlade Janez Janša je po srečanju povedal, da so predstavljeni cilji Slovenske vojske ustrezni, uresničljivi in tudi realni, ter da je ekipa, ki je to predstavila to tudi sposobna uresničiti.

 

»Pogovarjali smo se o tem, kako nekatere cilje, ki bi jih morali realizirati v prihodnjih dveh letih, ki bosta proračunsko oziroma javnofinančno med najtežjimi v slovenski zgodovini, podaljšati v prihodnja leta, kako se uskladiti z zavezništvom, in tudi kako ravnati doma, da bo Slovenija še naprej enako varna, kljub temu, da za lastno obrambo vsako leto pravzaprav namenjamo manj sredstev,« je povzel predsednik vlade v izjavi za medije.

 

Po besedah predsednika vlade je treba okrepiti operativo in zmanjšati število poveljstev in poiskati rezerve, saj je Vlada RS ob proračunski razpravi zelo jasno povedala in naročila vodjem sistemov in podsistemov, da je njihova odgovornost, da jih poiščejo. »Kar seveda ne pomeni, da je treba enostavno z zmanjšanjem sredstev za stroške dela oziroma mase za plače prevesti v tolikšen odstotek manj zaposlenih, ker ponekod teh možnosti ni, so pa druge rezerve,« je dodal.

 

V nadaljevanju obiska si je predsednik vlade z ministrom ogledal Združeni operativni center, ki deluje pri Poveljstvu sil na Vrhniki.