NOVICA

16. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša na seji ESS: »Za pomembne stvari si bo vlada vedno vzela čas za pogovor.«

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji seji Ekonomsko- socialnega sveta (ESS), na katero je poleg članov ESS povabil tudi predsednico in predsednike ter vodje poslanskih skupin koalicijskih strank, uvodoma poudaril pomembnost socialnega dialoga v trenutku, ko se odločamo o naši skupni usodi: »Socialni dialog je vrednota, ki smo ji zavezani,« je povedal predsednik vlade. Hkrati je vse zbrane v socialnem dialogu opozoril, če vseh petih ukrepov, ki jih predlaga vlada za stabilizacijo razmer v državi, ne bo mogoče uresničiti,  sledi nova pogajalska miza. Na pogajanjih pa ne bodo več sedeli socialni partnerji, ampak predstavniki tistih ustanov, ki jih bomo v tem primeru prisiljeni zaprositi za mednarodno finančno pomoč. Predsednik vlade Janez Janša je spomnil na številne pozitivne izkušnje pri pogajanjih s socialnimi partnerji pri vstopanju v evrsko območje in tudi na leto 1991, ko je bilo podobno kot danes  odvisno zgolj od nas, ali nam bo uspelo, in takrat nam je  uspelo. »Zgodovinska primerjava je potrebna za zavedanje o suverenosti, takrat in danes je šlo za isto stvar. Suveren si, dokler si samostojen in lahko sam plačuješ svoje dolgove, ko pa tega ne moreš več, odločajo tisti, ki so ti denar posodili,« je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

 

Predsednik vlade je socialnim partnerjem na kratko orisal razmere danes v Sloveniji, ko se je dolg v zadnjih treh letih podvojil, zaradi česar smo se znašli v »kazenski sobi«. Omenil je, da se ljudje ne sprašujejo zaman, kje je osem milijard evrov, ki smo si jih izposodili, in čemu revščina. Ustavil se je tudi ob mednarodnem položaju, kjer slika prav tako ni rožnata: pričakovani so zaostritev na Bižnjem vzhodu, podražitev naftnih derivatov in posledično dvig življenjskih stroškov. Evrsko območje se sicer hitro odziva s številnimi ukrepi, a nekateri bodo potrebovali še veliko časa, da bo evrski sistem trden. 

 

V nadaljevanju govora je predsednik vlade opisal pet ključnih ukrepov, ki so bistvenega pomena za izognitev mednarodnemu zaprosilu. Konsolidacija javnih financ, kamor spada tudi vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo, bi izboljšala javnofinančni položaj. Brez sanacije bančnega sistema ni moč računati na pozitivno gospodarsko rast. Ureditev državnega premoženja s  predlaganim slovenskim državnim holdingom ureja kaos, ki vlada danes, ko država spominja na državo brez gospodarja.  Razbremenitev pokojninskega sistema in ureditev razmer na tem področju bosta upokojencem omogočali redno izplačevanje pokojnin in ustavitev njihovega padanja.  In peti ukrep, to je reforma trga dela za dosego prožne varnosti,  je ključni dejavnik za vse tuje naložbe in nova delovna mesta. »V kolikor se implementira in uresniči vseh pet ukrepov hkrati, se nam nudi možnost hitrega okrevanja, ko bomo lahko normalno financirali naš dolg,« je še poudaril predsednik vlade in nadaljeval, da je, če teh pet korakov ne naredimo, ogrožen del naše suverenosti, saj bomo morali sprejeti pogoje, ki nam jih bodo postavljali drugi. »Ta pravila bomo morali upoštevati, da bomo sposobni vračati sposojeni denar,« je še poudaril predsednik vlade Janez Janša in dodal, da mednarodna finančna pomoč ni darilo, ampak posojilo, ki poveča javni dolg. Proti koncu je zbranim še pojasnil, da bo v takem primeru treba sprejeti vse ukrepe, ki se zdaj blokirajo,  vključno z zlatim fiskalnim pravilom in velikimi rezi v proračun, pri takem scenariju pa bodo vprašljiva tudi evropska sredstva iz evropskih skladov, pa  tudi naš obstoj v evrskem območju.

 

Ob koncu uvodnega nagovora članom ESS je predsednik vlade še dejal, da nasprotovanje ukrepom ni rušenje te vlade, ampak »ubijanje« socialnega dialoga in ogrožanje gospodarskega in socialnega položaja vseh državljank in državljanov Slovenije.  »Vse, kar počnemo v teh dneh, odločilno vpliva na naš položaj. Odločamo se, ali bomo naslednje leto še samostojni politični subjekt in gospodarji svoje zemlje ali pa bo ta moč omejena,« je še povedal predsednik vlade in dodal, da bo njegova vlada ne glede na vsa ločevanja in različne poglede ostala zavezana socialnemu dialogu, ki ga ne bo nikoli prekinila. »Za pomembne stvari  si bo vlada vedno vzela čas za pogovor,« je še povedal predsednik vlade Janez Janša.