NOVICA

30. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša ob mednarodni konferenci o človekovih pravicah opravil številne pogovore z udeleženci

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik vlade Janez Janša je ob mednarodni konferenci o človekovih pravicah opravil številne pogovore z udeleženci. Govoril je s predstavniki civilne družbe, pa tudi z islandskim ministrom za notranje zadeve.  

 

Predavatelj na Univerzi Georgetown slovenskih korenin dr. Mark Vlasic je predsedniku vlade Janši predstavil svoje izkušnje, ki si jih je nabral kot eden izmed nekdanjih tožilcev Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Dr. Vlasic je poudaril, da je za učinkovitejše preprečevanje množičnih grozodejstev v prihodnje treba okrepiti prizadevanja civilne družbe. Zato je z odobravanjem sprejel predlog predsednika vlade Janeza Janše, da se civilna družba, ki deluje na tem področju, med seboj poveže v zavezništvo za preprečevanje genocida in drugih množičnih grozodejstev. 

 

Predsednik vlade Janez Janša in izvršni direktor Globalnega centra za odgovornost zaščititi dr. Simon Adams sta izmenjala poglede na pobudo za okrepitev Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida. Dr. Adams je izrazil visoko podporo tej pobudi. Prepričana sta, da obstoječa pravna sredstva potrebujejo dopolnitev, ki bo omogočila pravočasno in učinkovito preprečevanje množičnih grozodejstev. Zato je ključnega pomena oblikovanje foruma enako mislečih držav, prav tako pa je pomembna vloga civilne družbe. Dr. Adams je predstavil napredek pri oblikovanju mreže kontaktnih točk za odgovornost zaščititi in pozdravil, da je svojo kontaktno točko imenovala tudi slovenska vlada. S predsednikom vlade Janezom Janšo sta soglašala, da je vzpostavitev te mreže izjemnega pomena zlasti zaradi zgodnjega opozarjanja na nevarnost množičnih grozodejstev širom po svetu. 

 

Minister za notranje zadeve Islandije Ögmundur Jonasson je konferenci izrazil priznanje in opozoril na njen globlji pomen v času, ko se svet ukvarja s finančno krizo. Sogovornika sta se strinjala, da obstoječa pravna sredstva za preprečevanje genocida ne delujejo učinkovito in dovolj hitro. Predsednik vlade Janša je sogovorniku predstavil tudi vladne ukrepe za utrditev slovenskega gospodarstva. Minister Jonasson je poudaril, da je bila Islandija pri utrditvi gospodarskega sistema uspešna na podlagi širokega soglasja med državljani, ki je omogočilo hitro in odločno ukrepanje na gospodarskopolitičnem področju. Spregovorila sta tudi o pri