NOVICA

6. 11. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša na sklepnem delu srečanja visokega političnega vrha Azije in Evrope

Predsednik Vlade RS Janez Janša se bo danes, 6. novembra 2012, v Vientienu v Laosu, udeležil sklepnega dela srečanja devetega vrha ASEM (Asia – Europe Meeting Summit) z naslovom “Prijatelji za mir, partnerji za blagostanje”.

 

Gre za srečanje regij, ki predstavljata skoraj dve tretjini svetovnega prebivalstva in več kot polovico svetovnega BDP. Njuno sodelovanje omogoča ustvarjanje ugodnejših pogojev za globalni trajnostni razvoj in zagotvaljanje miru in stabilnosti. V luči naslovne teme dogodka so včeraj številni predsedniki vlad in držav članic vrha razpravljali o krepitvi gospodarskega partnerstva in prihodnjega sodelovanja v okviru ASEM.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša bo v sklopu plenarnih zasedanj predvidoma spregovoril na temo globalnih izzvov, ter ohranjanja miru in stabilnosti. V okviru le teh bo spregovoril o pomenu prizadevanj za svet brez genocida in drugih množičnih grozodejstev ter o odgovornosti članic ASEM za mir v svetu. V okviru zaključkov srečanja je predviden sprejem Vientianske deklaracije o krepitvi partnerstva za mir in razvoj ter Izjava predsedstva devetega Vrha ASEM, ki bo povzela glavna vsebinska sporočila tokratnega Vrha ASEM.

 

Ob robu dogodka bo predsednik Vlade RS Janez Janša opravil tudi bilateralna srečanja z voditelji nekaterih azijskih držav.

 

V nadaljevanu program obiska.

 

Opozarjamo vas, da so ure v programu po lokalnem času v Laosu (+6 ur).

 

Torek, 6. november 2012

9.00 – 11.30

Plenarno zasedanje ASEM - Razprava o globalnih izzivih

 

12.00 – 13.00

Plenarno zasedanja ASEM - Razprava o socialnem in kulturnem sodelovanju

 

13.00 – 14.30 

Delovno kosilo - Razprava o regionalnih vprašanjih

 

14.30 – 15.30

Plenarno zasedanje ASEM - Razprava o prihodnosti ASEM, druga vprašanja ter predvidoma sprejem Izjave predsedstva devetega Vrha ASEM ter Vientienske deklaracije o krepitvi partnerstva za mir in razvoj

16.00 – 16.20

Zaključek devetega Vrha ASEM