NOVICA

6. 11. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša pozval k učinkovitejšemu sodelovanju za stabilnost in mir

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

 Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes udeležil drugega dela srečanja vrha ASEM, ki je bilo posvečeno razpravam o globalnih izzivih, družbenem in kulturnem sodelovanju, regionalnim vprašanjem ter usmeritvam ASEM v prihodnosti. Vodje delegacij so namenili veliko pozornosti varnosti in trajnostni oskrbi z energijo, podnebnim spremembam, preprečevanju globalnega segrevanja, odpravi revščine in nepismenosti ter drugim vprašanjem, s katerimi se soočajo evropske in azijske partnerice.

 

V dopoldanski razpravi o globalnih izzivih je predsednik vlade spregovoril o pomenu prizadevanj za svet brez genocida in drugih množičnih grozodejstev ter odgovornosti članic ASEM za mir v svetu. “Na žalost smo kljub ekonomskemu, političnemu, pravnemu in tehnološkemu napredku še vedno priča množičnim grozodejstvom, kakršnim smo priča v Siriji,” je poudaril predsednik vlade. V luči pobude za okrepitev Konvencije za preprečevanje in kaznovanje genocida, ki jo je uradno predstavil na zadnjem zasedanju Generalne skupščine OZN v New Yorku, je pozval h krepitvi preventivnih zmogljivosti Združenih narodov, držav članic in regionalnih organizacij. Pozdravil je dejstvo, da bodo članice ASEM, ki so ratificirale omenjeno konvencijo, v skupni izjavi poudarile potrebo po njeni polni uveljavitvi. Vodje delegacij navzočih držav članic ASEM je pozval k skupnemu iskanju rešitev za boljše sodelovanje na nacionalni, regionalni in širši mednarodni ravni. “Zagotoviti moramo bolj varen svet za nas in za prihodnje generacije,“ je zaključil.

 

Ob robu dogodka se je predsednik vlade srečal z voditelji nekaterih azijskih držav. S predsednikom malezijske vlade Datojem Srijem Mohdom Najibom Tunom Abdulom sta govorila o ekonomskih in finančnih razmerah v Evropski uniji in državah članicah ASEAN. Ugotovila sta, da imata Slovenija in Malezija še veliko možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja, ki je zaenkrat omejeno zlasti na transport in logistiko. Predsednik vlade se je srečal tudi s predsednico tajske vlade Yingluck Shinwatra. Strinjala sta se, da je treba okrepiti medsebojne stike med državama, zlasti glede izboljšanja pravnega okvira za gospodarsko in druge oblike medsebojnega sodelovanja. Enak je bil tudi zaključek pogovora z vietnamskim predsednikom vlade Nguyenom Tan Dungom. Z omenjenimi tremi voditelji se je predsednik vlade dogovoril še za izmenjavo gospodarskih delegacij in obiskov na najvišji politični ravni. 

 

V ospredju številnih drugih neformalnih pogovorov predsednika vlade Janeza Janše z azijskimi kolegi je bila zlasti izkušnja gospodarske krize, ki je azijske države doletela pred petnajstimi leti. Le-te so se z njo dokaj uspešno soočile in po zaslugi omejevanja javne porabe, hitre pomoči bančnemu sektorju ter sprejetja ustreznih ukrepov za zagon rasti danes večinoma dosegajo dobre gospodarske rezultate.

 

Ob koncu devetega vrha ASEM sta bili sprejeti vientianska deklaracija o krepitvi partnerstva za mir in razvoj ter izjava predsedstva devetega vrha ASEM, v kateri so povzeta glavna vsebinska sporočila tokratnega srečanja na vrhu. Konkreten prispevek slovenske delegacije je vključitev reference v izjavo predsedstva, ki poudarja potrebo po polni uveljavitvi Konvencije Združenih narodov o preprečevanju in kaznovanju