NOVICA

7. 11. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša na poplavnih območjih štajerske regije: »Prva prioriteta je pomoč najbolj prizadetim, in to še pred zimo.«

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes dopoldne takoj po vrnitvi iz Laosa obiskal najbolj prizadeta območja štajerske regije in se seznanil s posledicami zadnjih poplav. Že kmalu po prejetih prvih informacijah o razsežnostih te naravne nesreče je predsednik vlade naložil pristojnim ministrom, da pripravijo okvirno oceno nastale škode, ki jo bodo obravnavali že na jutrišnji seji vlade in sprejeli prve ukrepe pomoči. »Škoda je velika, a na srečo ni žrtev,« je poudaril predsednik vlade Janez Janša in dodal, da bo vlada naredila vse, kar je v njeni pristojnosti, da pride čim prej do sanacije prizadetih območij. V ta namen bo vlada predvidoma zaprosila tudi za solidarnostna sredstva evropskega sklada, vendar mora biti najprej izdelana končna ocena škode te naravne ujme. Vlada bo zagotovila tudi del sredstev iz proračuna in državnih rezerv. Čeprav je proračunsko stanje težavno, pa bo vlada po zagotovilih predsednika vlade to nesrečo obravnavala in reševala prednostno v okviru svojih zmožnosti. 

 

V prvi vrsti se je predsednik vlade zahvalil vsem, ki so priskočili na pomoč v tej hudi nesreči in pri tem še posebej izpostavil gasilce, civilno zaščito, slovensko vojsko in policijo. Opozoril pa je, da so mnogi prizadeti v nesreči še vedno potrebni pomoči, zlasti ker se bliža zima in je marsikje zalilo kleti in poplavilo skladovnice drv.

 

Med obiskom se je predsednik vlade skupaj z ministrom za obrambo Alešem Hojsom in poveljnikom civilne zaščite Srečkom Šestanom v Mariboru najprej sestal z župani občin, prizadetih v poplavah. Ti so na kratko predstavili dogodke in opisali nastalo škodo. V poplavah je bilo po zadnji oceni civilne zaščite prizadetih čez tri tisoč objektov, poškodovanih je prek sto cestnih odsekov, sprožilo se je več kot dvesto zemeljskih plazov. V reševalnih akcijah je pomagalo 2731 oseb iz vrst gasilcev, pripadnikov civilne zaščite, policije in elektro-komunalnih podjetij. Po pogovoru z župani si je predsednik vlade ogledal najbolj prizadete dele občine Duplek in krajevne skupnosti Malečnik. Obiskal je tudi nekatere domove in spregovoril s prebivalci krajev, ki jih je prizadela ujma.

 

Predsednik vlade Janez Janša je na prizadetem območju pozval tudi zavarovalnice, naj pohitijo z vsemi potrebnimi postopki ugotavljanja škode tam, kjer so ogroženi objekti zavarovani, in z izplačili. Za nastalo škodo, ki ni v popisu zavarovalnic, pa bodo zaprosili za evropska sredstva, če bodo izpolnjeni pogoji. Vsaka članica Evropske unije lahko namreč za pomoč iz solidarnostnega sklada EU zaprosi, če ocenjena škoda znaša več kot tri milijarde evrov ali več kot 0,6 odstotka bruto domačega proizvoda. 

 

Predsednik vlade je v izjavi za medije po ogledih odgovoril tudi na vprašanje v zvezi z  izpustom vode na avstrijski strani. Dejal je, da pristojni v Avstriji trdijo, da so bile napovedi drugačne, kakor se se je potem dejansko zgodilo, in da drugačna reakcija ni bila mogoča. Na mešani meddržavni komisiji za Dravo bo po besedah predsednika vlade treba kljub temu ugotoviti, ali se ni morda čakalo predolgo in se je nabrala prevelika količina vode, preden so dvignili zapornice. A poudaril je, da so zaenkrat to “zgolj laični pogledi na zadevo, ki jo bomo prepustili v presojo strokovnjakom. Lahko pa je to tudi pobuda za v prihodnje, da se kaj takšnega ne bi zgodilo, v kolikor je to možno objektivno preprečiti”.