NOVICA

13. 11. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša: Gospodarsko sodelovanje med obema državama je steber naših odnosov

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes zelo uspešno zaključil delovni obisk v Ruski federaciji, ki je po oceni obeh predsednikov vlad meddržavne odnose dvignil na raven strateškega partnerstva. Aktivnosti v okviru obiska so dale pomemben signal tako ruskim kot slovenskim gospodarstvenikom za še bolj intenzivno gospodarsko sodelovanje in izmenjavo znanj tako na področju gradbeništva in inženiringa, informacijsko komunikacijskih tehnologij in energetske učinkovitosti. V uvodnem nagovoru na Slovensko-ruski poslovni konferenci je predsednik vlade predstavil ukrepe za ustvarjanje ugodnejšega in investicijam prijaznega poslovnega okolja v Sloveniji in pozval predstavnike gospodarstev k povezovanju in novim investicijam. Na srečanju s predsednikom Vlade Ruske federacije Dimitrijem Medvedjevem sta spregovorila o bilateralnih odnosih, priložnostih za boljše gospodarsko sodelovanje, ter o pozitivnem doprinosu kulturnega sodelovanja tudi znotraj Foruma slovanskih kultur. Ob robu srečanja sta bila podpisana komercialna sporazuma v gradbeništvu, ter sporazuma povezana s projektom Južni tok. Odraz pozitivnih, prijateljskih in poglobljenih odnosov med državama je tudi dejstvo, da bo v Sloveniji konec meseca potekal sestanek medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje, kjer bodo obravnavani konkretni  gospodarski projekti. 


Osrednji del današnjega obiska je bilo srečanje s predsednikom Vlade RF Dimitrijem Medvedjevim. Sogovornika sta oba pozitivno ocenila odnose med državama in se strinjala, da gre za strateško partnerstvo. Medvedjev je povedal, da je bila glavna pozornost usmerjena k poglabljanju gospodarskega sodelovanja predvsem na področjih energetske učinkovitosti, infrastruktue in gradbeništva, ter komunkacijskih tehnologij. Pozdravil je tudi podpis dokumenta o gradnji slovenskega odseka plinovoda, projekta Južni tok, katerega realizacija je pomembna za obe državi. Predsednik Vlade RS Janez Janša je ob tem dodal, da je pomembno tudi sodelovanje na področju kulture in oba sta bila naklonjena podpori takšnega sodelovanja. Ob tem je predsednik vlade izpostavil pomen sodelovanja v okviru Foruma slovanskih kultur, ki odraža skupne vrednote obeh narodov.

 

V izjavi za medije je predsednik vlade poudaril, da tokratni obisk spremlja močna gospodarska delegacija in da so pogovori na jutranjem srečanju pokazali visoko stopnjo vzajemnih interesov. Predsednik vlade je izpostavil, da je tekom obiska ruskemu političnemu in gospodarskemu vrhu predstavil napore Vlade RS, ki dela vse, da bi stabilizirala razmere in ustvarila zanesljive pogoje za sodelovanje. Predsednik vlade je izpostavil pomen 9. zasedanja Mešane medvladne komisije v Sloveniji, kjer se bodo nadaljevale številne teme, ki so se obravnavale že ob tem obisku. Nenazadnje je predsednik vlade z veseljem pozdravil podpis obeh sporazumov v zvezi s projektom Južni tok in poudaril simbolni dvojni učinek, ko se bo hkrati polagala energetska in komuikacijska infrastruktura.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je dopoldan nagovoril podjetnike na otvoritvi Slovensko-ruske poslovne konference. Kot je poudaril predsednik vlade, je Ruska federacija ena izmed najpomembnejših partneric Slovenije tako na področju trgovinske menjave, kot neposrednih investicij in je ena redkih gospodarstev, ki še vedno beleži rast v času krize. 

 

Podpredsednik in izvršni direktor Združenja managerjev Aleksej Kaspržakov je v uvodnem nagovoru poudaril, da je med državama vzpostavljeno strateško sodelovanje in da pozdravlja premike na področju energetike in podpisu sporazumov za projekt Južni tok. V nadaljevanju je Valerij Jazev, poslanec Državne Dume Ruske federacije in predsednik Plinskega združenja Ruske federacije izpostavil tudi pomen kulturnega povezovanja in sorodnosti med državama, kot dober temelj za prihodnje sodelovanje.

 

“Današnja ciljno naravnana poslovna konferenca ima za vse nas še poseben pomen tudi v luči iskanja novih priložnosti v teh ne tako enostavnih časih,” je uvodoma povedal predsednik vlade. Izpostavil je zadovoljstvo, da je kljub krizi večina slovenskih podjetij ostala na ruskem trgu in da se je interes in gospodarsko sodelovanje celo povečalo. “V letu 2011 je blagovna menjava med državama znašala okoli 1,2 mlrd EUR, kar predstavlja skoraj 30% povečanje v primerjavi z letom 2010,” je s podatki ponazoril predsednik vlade. Ob tem je poudaril, da si Vlada RS s predlaganimi ukrepi za stabilizacijo razmer in z ustvarjanjem ugodnega poslovnega okolja želi povečati pritok tujih neposrednih investicij, ki bodo omogočale ustvarjanje novih delovnih mest. Poudaril je, da morajo vsi ti ukrepi biti uveljavljeni do začetka drugega leta.

 

Nenazadnje je pozval prisotne ruske podjetnike k investiranju in dodal, da imamo do sedaj dobre izkušnje in da je še veliko možnosti za poglobitev sodelovanja na področju energetike in energetske učinkovitosti, ter komunikacijskih tehnologij, kjer imajo slovenska podjetja odlične reference in znanje

 

“V času mojega obiska bo podpisana končna investicijska odločitev o gradnji plinovoda Južni tok na območju Republike Sloveniji, ki predstavlja pomemben korak pri realizaciji projekta,” je povedal predsednik vlade. Izvedba projekta je povezana z realizacijo drugih, za slovensko gospodarstvo pomembnih projektov in Vlada RS bo v svojih okvirih naredila vse, da bo podpirala izvedbo projekta.

 

Ob tem je poudaril, da pomemben instrument za krepitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja med državama predstavlja Medvladna komisija za gospodarsko sodelovanje, ki bo svoje naslednje zasedanje imela 27. in 28. novembra 2012 v Sloveniji. Ob tem je povabil vse udeležence konference, naj se udeležijo in sodelujejo v čim širšem številu. 

 

Ob robu obiska se je predsednik Vlade RS Janez Janša srečal tudi s predsednikom uprave največjega ruskega državnega podjetja Rosavtodor Sergejem Kelbahom, s katerim sta spregovorila predvsem o priložnosith za sodelovanje na področju izgradnje in upravljanja avtocestne infrastrukture. Predsednik vlade je pozdravil sodelovanje na področju nizkih gradenj v okviru komercialnih sporazumov, ki so bili ob robu tokratnega obiska podpisani s slovenskimi podjetji. Ob tem je poudaril, da del slovenskega gradbeništva, predvsem raziskovalno-razvojni del ostaja konkurenčen, in da ima Slovenija uporabno tehnolo