NOVICA

13. 11. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša na vrhu Prijateljev kohezije: “Ohraniti moramo pozitiven odnos do kohezijskih sredstev”

(Foto: Thierry Monasse/STA)

(Foto: Thierry Monasse/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes udeležil tretjega srečanja Prijateljev kohezije, ki je tokrat potekalo v Bruslju. V izjavi za medije je povedal, da je današnje srečanje bilo v primerjavi s prejšnjimi novost, saj so se pogovarjali predvsem o taktiki delovanja pred zaključnimi odločitvami na Evropskem svetu.

 

“Zelo se je izostrilo vprašanje odnosa med kohezijsko politiko in denarjem iz kohezijskih skladov do siceršnje situacije znotraj Evropske unije. Vse bolj je jasno, da so ta sredstva ključna v prihodnjih letih za veliko število držav članic pri premagovanju gospodarskih težav in nima smisla, da si Evropska unija izmišlja nove mehanizme za pomoč tistim državam, ki se še posebej borijo s krizo, medtem pa zanemarja kohezijsko politiko, ki je eden ključnih elementov za investiranje in s tem tudi za ustvarjanje novih delovnih mest,” je povzel.

 

Predsednik vlade je poudaril, da bodo države iz skupine Prijateljic kohezije bodo takšna stališča zastopale v nadaljnjih pogajanjih. “To je navsezadnje tudi poudarek, ki ga razumejo neto plačnice v evropski proračun. Tudi v drugih državah so v ospredju gospodarska rast in nova delovna mesta. Bistveno bolje, da se to zagotavlja prek preizkušenih obstoječih mehanizmov, kot da se za vsako državo, ki je v težavah, izmišljamo nove,” je še dejal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je izpostavil, da so kohezijska sredstva zelo pomembna prav za majhne države članice Evropske unije, kot je Slovenija, ki bodo v prihodnje lahko denar za večje investicije črpale predvsem iz tega vira.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša pričakuje konstruktivna pogajanja na evropski ravni okoli ohranjanja višine skupnih sredstev, nemenjenih za kohezijo. Verjame, da bodo rezultat razumne rešitve za vse članice.