NOVICA

23. 11. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša na izrednem zasedanju Evropskega sveta

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo v četrtek, 22. novembra in v petek, 23. novembra 2012 v Bruslju udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta (ES), ki bo posvečeno izključno dogovoru o Večletnem finančnem okviru EU 2014-2020. 

 

Po pričakovanjih bo tokratno zasedanje zelo naporno, saj se države neto plačnice  zavzemajo za znižanje s strani Evropske komisije predlaganega obsega večletnega finančnega okvira za vsaj 10% oziroma približno 100 mrd EUR, nekatere med njimi celo za dvakrat toliko. Na drugi strani 15 držav, zbranih v t.i. skupini Prijateljev kohezije, nasprotuje drastičnemu znižanju sredstev, oziroma se zavzema vsaj za ohranitev predlaganih sredstev kohezijske politike. Ob tem je odprto tudi vprašanje prihodkov unije, zlasti možne ohranitve sistema rabatov. 

 

Prioritete Slovenije v okviru pogajanj o večletnem finančnem okviru 2014-2020 so osredotočene zlasti na ohranitev ustrezne ravni sredstev kohezijske politike in politike razvoja podeželja.Cilj Slovenije je ohraniti pozitivni neto finančni položaj.

 

Predsednik vlade Janez Janša pri vprašanju ohranjanja višine skupnih sredstev, namenjenih za kohezijo, pričakuje konstruktivna pogajanja in verjame, da bo končni rezultat prinesel razumne rešitve za vse članice. 

 

Program predsednika Vlade RS: 

 

Petek, 23. november 2012 in sobota, 24. november 2012  

 

Morebitno nadaljevanje zasedanja in bilateralnih srečanj

 

Po koncu zasedanja izjava za medije predsednika Vlade Republike Slovenije (tiskovna soba RS, 20.3).