NOVICA

22. 11. 2012

Predsednik vlade Janez Janša pred začetkom zasedanja Evropskega sveta: "Tokratna pogajanja bodo težja kot tista pred sedmimi leti"

(Foto: Thierry Monasse/STA)

(Foto: consilium.europa.eu)

(Foto: consilium.europa.eu)

V Bruslju se je danes začelo zasedanje Evropskega sveta, na katerem bodo voditelji držav članic Evropske unije začeli končnico pogajanj o večletnem finančnem okviru za obdobje 2014-2020. Predsednik vlade Janez Janša je ob prihodu na zasedanje poudaril, da bodo "tokratna pogajanja težja kot tista pred sedmimi leti", saj že osnovni predlog večletnega finančnega okvira "ni dober in vse različice, ki jih dobivamo zdaj in so še najavljene, obetajo kvečjemu nadaljnje zniževanje".


Po besedah premiera Janše ima "Evropa strategijo 2020 in ta sedemletni finančni okvir bi moral biti  usmerjen v doseganje teh ciljev, vendar temu očitno ni tako". Kot je še ocenil predsednik vlade Janša "predlog ni dober za Slovenijo in ni dober za večino držav," zato pričakuje "težka pogajanja, najprej glede skupnega obsega posamičnih politik, potem pa tudi glede neto pozicij držav". Premier Janša je sicer izrazil upanje, da bi do dogovora prišlo, vendar "to ni cilj, zaradi katerega bi popuščali pri vsem ostalem". Kot je še poudaril, dogovora nocoj "zagotovo ne pričakuje", možnosti za dosego dogovora na tokratnem zasedanju Evropskega sveta pa so po njegovem mnenju "50:50".


Po uvodnem pogovoru predsednika vlade Janeza Janše s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem in predsednikom Evropske komisije Josejem Barrosom se bo v večernem času začelo plenarno zasedanje, na katerem bodo evropski voditelji poskušali doseči kompromisni dogovor.