NOVICA

23. 11. 2012

Predsednik vlade Janez Janša ob koncu zasedanja izrednega Evropskega sveta: "Evropski svet se je končal z delnim uspehom"

(Foto: www.consilium.europa.eu)

V Bruslju se je danes popoldne končalo zasedanje Evropskega sveta, na katerem so voditelji držav članic Evropske unije poskušali doseči dogovor o večletnem finančnem okviru za obdobje 2014–2020. Kot je na novinarski konferenci po koncu zasedanja povedal predsednik vlade Janez Janša, večletni finančni okvir "ni bil dokončno usklajen, narejen pa je bil korak naprej". Aktualni predlog je bil v današnji razpravi "v veliki meri dopolnjen", izrisali pa so se tudi obrisi dokončnega dogovora, "ki bi ga bilo mogoče doseči v začetku prihodnjega leta".

 

Predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu in predsedniku Evropske komisije Joseju Barrosu je Evropski svet podelil mandat, da v naslednjih tednih nadaljujeta delo, saj je bila dosežena zadostna stopnja soglasja, ki omogoča sklenitev dokončnega dogovora v začetku prihodnjega leta.

 

Da je dogovor mogoč, je nakazala današnja razprava, v kateri ni bilo slišati resnih predlogov, da bi se sredstva za kohezijo in kmetijstvo še nadalje krčila. Pogajanja se bodo tako nadaljevala na podlagi danes dosežene stopnje usklajenosti, pri čemer lahko, kot je ocenil predsednik vlade, upamo, da prihodnji predlog ne bo slabši od sedanjega.

 

V zvezi s predlogi sklepov današnjega zasedanja je predsednik vlade opozoril na načelo makroekonomskega pogojevanja, zaradi katerega se je treba še posebej resno lotiti izvajanja reformnega programa. Nespametno bi namreč bilo, da bi si Slovenija zaradi neizvajanja obljubljenih strukturnih reform sama ogrozila investicijske možnosti, ki jih prinašajo sredstva v prihodnjem večletnem finančnem okviru. "Problem Slovenije ni potencial, da sama izide iz krize, ta je zadosten," je poudaril predsednik vlade in dodal, da so problem Slovenije "blokade, ki ovirajo izvedbo dolgoročnih strukturnih reform".