NOVICA

2. 12. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša čestital novoizvoljenemu predsedniku republike

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

»Borut Pahor je dosegel zelo odličen in prepričljiv rezultat in moja zahvala mu gre še posebej, ker je v drugem krogu soočenj govoril tudi stvari, ki niso bile popularne, so pa potrebne, in je kljub temu dobil podporo volivcev,« je predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša dejal po razglasitvi neuradnih izidov predsedniških volitev. 

 

Predsednik vlade Janez Janša se je zahvalil vsem državljankam in državljanom, ki so danes prišli na volišča. »Volilna udeležba je bila v drugem krogu nižja kot v prvem, kar je na nek način razumljivo. Ni bila tako bistveno nižja, kljub temu pa tako kot v prvem krogu nižja od petdeset odstotkov. In to ni dober znak,« je ocenil. Opozoril je, da mora celotna slovenska politika to vzeti izjemno resno in v prihodnosti predlagati korake, ki bodo povrnili zaupanje ljudi v to, da je mogoče probleme reševati z demokratičnimi instrumenti in institucijami ter da so za ta cilj potrebne tudi spremembe, za katere so mogoče še pred meseci ali leti verjeli, da nikoli ne bodo. 

 

»Situacija v državi je takšna, da je potrebno ob zaključenem drugem krogu predsedniških volitev izreči pohvalo tudi odhajajočemu predsedniku dr. Danilu Türku. Za vse, kar je dobrega storil v svojem petletnem mandatu,« se je odhajajočemu predsedniku republike zahvalil predsednik vlade Janez Janša. Obrnil se je tudi na tiste, ki so ga podprli, in poudaril, da je dr. Türk dobil več kot dvesto tisoč glasov: »To so glasovi ljudi, ki štejejo tako kot glasovi tistih, ki so glasovali za zmagovitega kandidata. Hkrati pa se je potrebno zavedati, da so v podporo kandidatu, ki je danes volitve sicer izgubil, stopila največja stranka v opoziciji, in tudi sicer osebnosti, ki imajo v slovenski javnosti in politiki – ne glede na to, kje so, v ospredju ali kje drugje – veliko težo.« 

 

Predsednik vlade Janez Janša upa, da bo napetost, ki je dodatno vnašala določeno nervozo ob koncu drugega kroga volitev, vsaj nekoliko popustila in bodo vsi, ki se trudijo za to, da bi Slovenija izšla iz krize, dobili vsaj nekaj manevrskega prostora za normalno delo. »Mandat vlade oziroma mandat predsednika vlade je vedno na razpolago, samo deset podpisov je potrebnih in lahko začnete postopek za novo vlado. To se je že velikokrat zgodilo,« je dejal predsednik vlade in poudaril, da je mandat vlade, ki ima v državi največjo odgovornost, najmanj zaščiten. »Predsednik države, poslanec državnega zbora, državni svetnik, župan občine, občinski ali mestni svetnik imajo mandat za štiri ali pet let, njihov mandat pa je nedotakljiv. Mandat vlade ali mandat predsednika vlade ni takšen,« je pojasnil. Zato bo potreben razmislek o tem in trajnem sodniškem mandatu. 

 

Predsednik vlade Janez Janša je zato napovedal, da bo v prihodnjih dneh vlada pripravila nekatere predloge za spremembe v slovenskem političnem sistemu, ki bodo odgovarjale na izzive, ki so danes pred celo državo. »V zadnjih dveh tednih so verjetno še zadnji skeptiki, ki niso verjeli, da je Slovenija ne samo v ekonomski, ampak tudi politični krizi, spremenili mišljenje. V bližnji prihodnosti so nujni ne samo finančni protikrizni ukrepi, ampak tudi predlogi in uveljavitev predlogov za spremembe v slovenskem političnem sistemu. Brez tega ne bomo odpravili blokad in brez tega niti tako velik trud in niti tako dolga pogajanja in še tako dobra volja novega predsednika države ne bodo pomagali,« je še dejal predsednik vlade Janez Janša.