NOVICA

22. 12. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša na sprejemu za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe RS, Ministrstva za notranje zadeve RS in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo: "Čas krize bo minil in dolgovi bodo poplačani"

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

"Slovenija je še vedno zadolžena, ko gre za dolg do vas. Do tistih, ki ste izgubili najdražje, do tistih, ki ste izgubili zdravje, do tistih, ki ste bili poškodovani." S temi besedami je predsednik Vlade RS Janez Janša na tradicionalnem sprejemu nagovoril svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. V pozdravnem nagovoru je predsednik vlade poudaril, da v časih, ko obhajamo dvaindvajseto obletnico plebiscita za samostojno Slovenijo in ko praznujemo državni praznik dan samostojnosti in enotnosti, ni toliko optimizma, kot ga je že bilo čutiti marsikdaj v preteklosti v teh dvaindvajsetih letih. A ne glede na nekoliko nepraznične dneve, ki so še pred nami, je predsednik vlade zbranim gostom zagotovil, da se bo slovenska vlada trudila po svojih najboljši močeh, da razmere izboljša tudi na področju, ki zadeva veteranske pravice.


Predsednik vlade Janez Janša je gostom v pozdravnem nagovoru povedal še, da je zakon, ki je zmanjšal slovensko zadolževanje, nekoliko posegel tudi v njihove pravice, zaradi česar nekaterih obljub, ki so bile dane v preteklih letih, ni bilo mogoče izpolniti. "A vse te rešitve, ki so šle v smeri zamrznitve teh pravic, imajo predhodno določbo, ki pravi, da to velja le za dve leti oziroma za čas krize. In Slovenija se zaradi ukrepov, ki so bili sprejeti ali sproščeni v zadnjih tednih, začenja pobirati iz krize," je še poudaril predsednik vlade. Dodal je, da bo ta tempo v prihodnjem letu še hitrejši in tudi čas krize bo minil. V nadaljevanju je predsednik vlade zbranim gostom zagotovil, da dolg do njih "ne bo pozabljen takrat, ko bo v Sloveniji spet normalna rast, ko se bo dalo spet te pravice, ki so bile sedaj nekoliko zmanjšane, ponovno vrniti na ustrezno, prejšnjo raven, pa tudi poskrbeti za nekaj, za kar doslej ni bilo poskrbljeno".

 

Ob koncu nagovora je predsednik vlade zaželel vsem ponosno praznovanje dneva slovenske samostojnosti in enotnosti: "Če kdo, potem tisti, ki stojite tukaj, ta dan res lahko praznujete ponosno." Voščil jim je tudi vesele božične praznike, doživeto božično praznovanje in vse dobro v letu 2013. Tradicionalnega sprejema za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo so se udeležili tudi predsednik Ustavnega sodišča RS dr. Ernest Petrič, predsednik Državnega sveta RS Mitja Bervar, predsednik SAZU dr. Jože Trontelj in minister za notranje zadeve Vinko Gorenak.