NOVICA

7. 1. 2013

Predsednik vlade Janez Janša sprejel predstavnike koroških Slovencev

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes srečal s predstavniki organizacij avtohtone slovenske narodne skupnosti v Republiki Avstriji, zastopanih v Svetu Vlade RS za Slovence v zamejstvu. 


Sogovorniki so glede na jutrišnje srečanje predsednika vlade Janeza Janše z deželnim glavarjem avstrijske Koroške Gerhardom Dörflerjem razpravljali o ključnih vprašanjih, s katerimi se srečuje tamkajšnja slovenska narodna skupnost. Poudarili so potrebo po celovitem in stalnem izpolnjevanju obveznosti, ki jih ima Republika Avstrija do slovenske narodne skupnosti. Predstavili so izzive za nadaljnji razvoj tamkajšnje narodne skupnosti, še posebej v dvojezičnem šolstvu ter pri političnem zastopstvu, pri katerem so pričakovanja usmerjena predvsem v deželo avstrijsko Koroško. Govorili so tudi o možnostih, ki se odpirajo pri čezmejnem sodelovanju, še posebej v povezavi s koriščenjem evropskih sredstev. Predstavniki slovenske narodne skupnosti so posebej poudarili, da je najboljša oblika podpore uspešen razvoj Republike Slovenije.

 

Predsednik vlade je poudaril, da Vlada Republike Slovenije glede položaja slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem prek Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter z aktivnostmi različnih ministrstev in vladnih služb vodi dialog z avstrijsko zvezno in deželno vlado. Delo je usmerjeno v razvijanje skupnega slovenskega prostora, ohranjanje slovenske identitete, jezika, kulture in kulturne dediščine kakor tudi v spodbujanje sodelovanja na gospodarskem področju. Izrazil je prepričanje, da bo z nadaljnjim razvojem dobrih sosedskih odnosov tudi v prihodnje mogoče reševati odprta vprašanja v obojestransko korist.