NOVICA

8. 1. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša sprejel koroškega deželnega glavarja Dörflerja

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes srečal s koroškim deželnim glavarjem Gerhardom Dörflerjem. Sogovornika sta razpravljala o ključnih vprašanjih, s katerimi se srečuje slovenska narodna skupnost na avstrijskem Koroškem. Predsednik vlade Janez Janša je prenesel interes slovenske narodne skupnosti za čim prejšnji začetek polnega delovanja Foruma za dialog ter za sistemsko ureditev financiranja Slovenske glasbene šole na avstrijskem Koroškem. Strinjala sta se o obstoju izjemnih možnosti za sodelovanje med pedagoškimi ustanovami, v gospodarstvu in ne nazadnje tudi v športu. 


Sogovornika sta govorila o možnostih za nadgradnjo infrastrukturnih povezav med Republiko Slovenijo in avstrijsko Koroško, zlasti v prometu. Predsednik vlade Janez Janša je deželnemu glavarju Dörflerju predstavil ukrepe Vlade RS, ki izboljšujejo poslovno in investicijsko okolje v državi. 

 

Pozitivno sta ocenila nove možnosti, ki se ponujajo v skupnem evropskem prostoru, še posebej v povezavi z novim večletnim finančnim okvirom EU in koriščenjem evropskih sredstev. Čezmejno sodelovanje ponuja pomembne priložnosti za izvedbo skupnih projektov. 

 

Deželni glavar Dörfler se je strinjal, da je narodna skupnost pomemben most medsebojnega sodelovanja. Ob tem je še izrazil prepričanje, da si bo koroška deželna vlada tudi v prihodnje prizadevala za naklonjeno obravnavo vprašanj, pomembnih za tamkajšnjo slovensko narodno skupnost.