NOVICA

9. 1. 2013

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša sprejel ministra za narodno obrambo Ljudske republike Kitajske

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes srečal z ministrom za narodno obrambo Ljudske republike Kitajske Liangom Guangliejem. Gre za prvi obisk kitajskega obrambnega ministra v zgodovini Republike Slovenije. 


Sogovornika sta pozitivno ocenila razvoj dvostranskih odnosov med državama. Posebej sta izpostavila pomen medsebojnega sodelovanja na področju obrambnih zadev in napredek, ki je bil dosežen od vzpostavitve tega sodelovanja med obiskom predsednika vlade Janeza Janše leta 2007 na Kitajskem. Sodelovanje na obrambnem področju je po eni strani pomembno za krepitev dvostranskih odnosov, po drugi strani pa prispeva k utrjevanju mednarodnega miru in varnosti. 

 

Predsednik vlade in visoki kitajski gost sta se pogovarjala tudi o gospodarskem sodelovanju med državama. Strinjala sta se, da predstavlja kitajska pobuda za sodelovanje z državami Srednje in Vzhodne Evrope dober okvir za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja. Premier Janša je ob tem ministru Guanglieju predstavil ukrepe slovenske vlade, katerih cilj je izboljšanje slovenskega poslovnega okolja in večja odprtost za tuje naložbe. Ocenila sta, da obstajajo vsi potrebni pogoji za to, da se gospodarsko sodelovanje v prihodnje še okrepi.