NOVICA

16. 1. 2013

Predsednik vlade Janez Janša: "Oblikovanje mešane gospodarske komisije je eden največjih dosežkov obiska v Azerbajdžanu"

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janšo, ki je s številčno gospodarsko delegacijo na uradnem obisku v Azerbajdžanu, je danes sprejel azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev. Premier Janša se je srečal tudi s predsednikom azerbajdžanske vlade Arturjem Rasizadejem, s katerim sta se dogovorila o oblikovanju mešane gospodarske komisije, in se udeležil otvoritve azerbajdžansko-slovenskega poslovnega foruma. Foruma se je udeležilo okoli 200 azerbajdžanskih in slovenskih gospodarstvenikov ter predstavnikov znanstvenih in raziskovalnih institucij.

 

Predsednik Alijev in premier Janša sta ocenila, da so odnosi med državama prijateljski in brez nerešenih vprašanj. Obisk na visoki politični ravni v spremstvu številčne gospodarske delegacije je po mnenju predsednika Alijeva in premiera Janše dober obet za krepitev prihodnjega gospodarskega sodelovanja med državama. "Verjamem, da bo današnji uradni obisk v spremstvu gospodarske delegacije spodbudil in okrepil dvostranske odnose med državama", je povedal premier Janša in poudaril, da je treba začeti s konkretnimi projekti. Predsednik Alijev se je strinjal, da se gospodarstvi obeh držav dopolnjujeta in poudaril, da je Azerbajdžan zelo zainteresiran za gospodarsko sodelovanje s Slovenijo in za nove investicijske priložnosti. 

 

Predsednik Alijev in premier Janša sta govorila tudi o vprašanjih energetske varnosti in o razmerah v regiji. "Ko govorimo o diverzifikaciji energetskih poti in še posebej o diverzifikaciji energetskih virov, je namreč Azerbajdžan strateška točka za Evropsko unijo", je poudaril premier Janša. Glede na geostrateški položaj in težavno okolje v regiji je Azerbajdžan s pametnim ravnanjem v zadnjem desetletju in pol postal dejavnik stabilnosti v regiji, pa tudi strateška točka za pomoč mednarodne skupnosti Afganistanu. 

 

Na otvoritvi azerbajdžansko-slovenskega poslovnega foruma, ki se ga je udeležilo okoli 200 azerbajdžanskih in slovenskih gospodarstvenikov ter predstavnikov znanstvenih in raziskovalnih institucij, je premier Janša poudaril, da velika udeležba potrjuje obojestranski naraščajoč interes za krepitev gospodarskega sodelovanja. "Po novembru 2009 in juniju 2011 je to že tretje poslovno srečanje slovenskih in azerbajdžanskih podjetij v zadnjih treh letih", je spomnil predsednik slovenske vlade in dodal, da trenutno dvostransko gospodarsko sodelovanje med državama še ne odraža vseh možnosti, ki jih ponujata gospodarstvi obeh držav.  

 

Slovenska vlada si z različnimi ukrepi prizadeva ustvariti poslovno okolje, ki bi bilo odprto in privlačno za tuje naložbe, ki bi omogočile tudi nova delovna mesta. Hkrati s tem pa si slovenska vlada, kakor je poudaril premier Janša, vse od začetka mandata prizadeva usmeriti gospodarski interes na dinamične, obetavne in hitro rastoče trge, med katerimi je tudi Azerbajdžan. "Priložnosti za širitev in krepitev sodelovanja so skoraj na vseh gospodarskih področjih", je poudaril premier Janša in izrazil prepričanje, da bo današnje poslovno srečanje prineslo nov zagon in interes za konkretne projekte na obeh straneh. 

 

Premier Janša in premier Artur Rasizade sta poudarila pomen prijateljskih odnosov med državama in omenila številne možnosti za njihovo nadgraditev. Premier Janša je ob tem posebej omenil dogovor z azerbajdžansko vlado o oblikovanju mešane gospodarske komisije, ki je po njegovih besedah "eden največjih dosežkov tega obiska". Po besedah predsednika slovenske vlade je zelo pomembno, da se po različnih srečanjih delo nadaljuje in da se dogovori izvajajo. Zato naj bi v okviru mešane gospodarske komisije številne različne zamisli, pobude, pisma o nameri in že sklenjene dogovore formalizirali v obliki memoranduma in naredili časovni načrt za naslednja štiri leta, nato pa ga tudi uresničili. Mešana gospodarska komisija naj bi se še letos prvič sestala v Sloveniji, premier Janša pa je azerbajdžanskega premiera povabil, naj ob tej priložnosti obišče Slovenijo. 

 

V navzočnosti obeh premierov sta bila podpisana tudi sporazum o mednarodnem cestnem prevozu potnikov in blaga ter sporazum o odpravi vizumske obveznosti za imetnike službenih potnih listov.