NOVICA

19. 1. 2013

Predsednik vlade Janez Janša: »Manjšina je dokazano most, ki povezuje«

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

»V zamejstvu in po svetu živi okoli pol milijona Slovenk in Slovencev, na katere je domovina v preteklosti prevečkrat pozabila.  Ohranjanje stikov s Slovenci, živečimi v zamejstvu in po svetu, je ena prednostnih nalog vlade,« je predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša poudaril na 43. novoletnem srečanju Slovencev Videmske pokrajine in Posočja v Kobaridu. Izpostaviil je, da je bilo velikokrat ponovljeno in dokazano, da je manjšina lahko most, ki povezuje. 

 

Predsednik vlade Janša je kot slavnostni govornik na prireditvi opomnil, da so v zamejstvu živeči Slovenci v preteklosti navkljub grozotam, ki so se dogajale, dokazali, da so povezovalni elementi med narodoma močnejši od razdruževalnih. Ob tem je poudaril, da Vlada RS za ohranjanje stikov s Slovenci v zamejstvu spodbuja sodelovanje na različnih področjih in si prizadeva zagotavljati pogoje za ohranjanje in učenje slovenskega jezika v tujini. Prav tako slovenska vlada omogoča, da se Slovenci v zamejstvu in po svetu lahko pod ugodnejšimi pogoji vpisujejo v visokošolske zavode. »Veliko pozornosti je posvečene tudi čezmejnim regionalnim projektom in pobudam, ki imajo pozitivne kulturne, jezikovne, gospodarske učinke in prispevajo k razvoju območij, kjer živijo slovenske manjšine. Prav zato si je vlada ob začetku mandata kot eno prioritet postavila črpanje evropskih sredstev. V preteklem letu je bilo na tem področju veliko narejenega. Letošnji razpisi pa kličejo po še tesnejšem čezmejnem sodelovanju za učinkovito črpanje sredstev, ki jih imamo še na voljo do konca tega leta. Zaključujemo pogajanja za novo perspektivo, kjer bodo prav tako na voljo znatnejša sredstva, kot jih je sicer možno nameniti iz državnega proračuna. Tukaj je predvsem od nas odvisno, da bomo sposobni pripraviti dobre programe. Da bomo znali bolj učinkovito izkoristiti sredstva, ker bodo leta sušna."

 

Predsednik vlade Janez Janša je v nadaljevanju povzel prizadevanja slovenske vlade  za stabilizacijo Slovenije, ki bi omogočila zdrave in trdne temelje za prihodnji razvoj in blaginjo Slovencev doma, v zamejstvu in po svetu. »V manj kot letu dni smo sprejeli vrsto ukrepov za stabilizacijo javnih financ, zagon gospodarske rasti, izboljšanje slovenskega poslovnega okolja. Sprejeti so bili ukrepi za krepitev bančnega sistema in upravljanje državnega premoženja, pokojninska reforma in proračuna za leto 2013 in 2014. Prišli smo do točke, ko so se stvari pričele obračati na bolje. Žal so se nekateri politični in civilnodružbeni akterji zbali uspeha vlade in zato skušajo strmoglaviti in s tem destabilizirati državo. Če komu to ni očitno danes, se bojim, da bo to dokazal čas,« je opomnil predsednik vlade.

 

Predsednik vlade je zaključil, da se na prireditvi niso zbrali zato, da bi analizirali dane politične razmere. "V obeh državah, kjer živimo, se bo dogajalo marsikaj. Zbrali smo se za prijetno druženje. Obujamo spomine, se pogovorimo o načrtih, ki smo jih uresničili in katere prestaviti za novo obdobje. Upravičeno ste lahko ponosni na prehojeno pot. Ta skoraj nikoli ni bila lahka, vidimo pa, da je bila uspešna. Upam in verjamem, da bodo po tej dobro narejeni in utrjeni poti zakorakali tudi mladi rodovi, saj na njih stoji tisto, kar mora slediti bogati preteklosti – to pa je bogata in polna prihodnost."

 

Pred prireditvijo se je predsednik vlade Janez Janša srečal tudi s predstavniki slovenske manjšine v Italiji. Seznanili so ga z vsebino pogovorov na drugem zasednaju institucionalnega vladnega omizja za slovensko manjšino pri Ministrstvu za notranje zadeve. Spregovorili so tudi o ohranjanju finančnih sredstev v okviru proračuna. Predsednik vlade je namreč v okviru pogovorov s predsednikom italijanske vlade izrazil pričakovanja, da bo enako storila tudi sosednja država. Prav tako so spregovorili o nadaljevanju prizadevanj za spremembo  volilne zakonodaje v Italiji za zagotovitev olajšanega zastopstva manjšine. Ob tem je predsednik vlade zaželel veliko uspeha predstavnikom manjšine ob prihajajočih deželnih volitvah.