NOVICA

23. 1. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša: »Stavka javnega sektorja je prizadela prebivalce, ki niso nič krivi«

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

»S stavko javnega sektorja so bili prizadeti tisti sloji prebivalcev, ki niso nič krivi,« je ob robu vladnega obiska v Notranjsko-kraški regiji današnjo stavko javnega sektorja komentiral predsednik vlade Janez Janša. Sindikatom je svetoval, naj v prihodnje predvidijo rešitve za povzročeno težavo.


Premier je o stavki javnega sektorja dejal, da je to sicer ustavna pravica vsakega posameznika, vendar današnja v marsičem pomeni dodatne težave. Prva je ta, ker je proračun za letošnje in prihodnje leto že sprejet ter rebalans proračuna ni mogoč. Tako s tega vidika ni mogoče nikakršno višanje plač. »Lahko bomo ob koncu leta veseli, če bodo stvari na odhodkovni in prihodkovni strani takšne, kot so predvidene na papirju, in ne slabše,« je še opozoril premier Janša in povedal, da so sindikati z današnjo stavko povzročili veliko težavo družinam staršev, ki so morali ostati doma, in njihovim delodajalcem.

 

Predsednik vlade Janez Janša je o torkovem sestanku s predsedniki koalicijskih strank v Vili Podrožnik dejal: »Predstavil sem jim posledice daljše politične nestabilnosti zaradi rušenja vlade. Kljub ultimatom nekaterih ne jaz osebno ne stranka SDS nismo prejeli nobenega dopisa, predloga ali uradnega dokumenta, zato se tudi nimamo na kaj odzvati. Na zapise v medijih se ne moremo odzivati. Preseneča pa me, da Državljanska lista ni čutila nobene potrebe, da opravi minuto pogovora pred tako radikalnimi izjavami oziroma potezami. Del motivov za današnja dogajanja so tudi notranji strankarski boji v nekaterih strankah vladne koalicije. Žal pa so talec teh bojev dolgoročni vitalni interesi te države.«

 

Premier Janša je še napovedal, da bo več o stanju v koaliciji spregovoril na novinarski konferenci po četrtkovi seji vlade.