NOVICA

26. 1. 2013

Predsednik vlade Janez Janša: »Slovenija je hvaležna rojakom po svetu«

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik vlade Janez Janša je danes v četrtni občini Nunoa v čilski prestolnici Santiago de Chile posadil lipo prijateljstva in se ob tej priložnosti srečal s predstavniki v Čilu živečih Slovencev. »Hvaležni smo vam, rojakinjam in rojakom iz Južne Amerike, za vašo podporo pri mednarodnem priznanju naše države, Slovenije, ter podporo na njeni nadaljnji poti. Tudi po vaši zaslugi sta bili Čile in Argentina prvi latinskoameriški državi, ki sta priznali Republiko Slovenijo,« je v pozdravnem nagovoru dejal premier Janša. Slovenskim rojakinjam in rojakom je izrazil priznanje za njihovo delo, zamisli in zgled, s katerimi pomagajo ustvarjati našo državo, ohranjajo slovenski jezik in kulturo ter zagotavljajo prihodnost novim rodovom. »Lipa, simbol Slovenije in slovenskega naroda, naj raste v miru in spominja na živo vez med domovino in vami, ki živite po svetu,« je še dejal predsednik slovenske vlade.

 

Število v Čilu živečih Slovencev se ocenjuje na okoli 300. Razlogi za njihovo selitev (večinoma s Primorske) pred drugo svetovno vojno in po njej so bili gospodarski, danes pa se tja selijo posamezniki iz Slovenije in Argentine. Od leta 2009 v prestolnici Santiago de Chile deluje Društvo Slovencev v Čilu (Altos de Triglav).

 

Premier Janez Janša se v čilski prestolnici udeležuje 1. vrha EU-CELAC (Skupnost latinskoameriških in karibskih držav), ki se pod naslovom Zavezništvo za trajnostni razvoj: Spodbujanje družbeno in okoljsko kakovostnih naložb začenja danes. Vrha se udeležujejo voditelji oziroma visoki politični predstavniki 60 držav EU in LAK, ki skupno zastopajo več kot 1,1 milijarde prebivalcev. EU bosta zastopala predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso. Predsednik vlade Janez Janša bo ob robu srečanja opravil tudi več dvostranskih pogovorov.