NOVICA

27. 1. 2013

Predsednik vlade Janez Janša v Čilu : "Regionalno sodelovanje lahko veliko prispeva k mirnemu razvoju in preprečevanju množičnih grozodejstev"

Ohranimo spomin na holokavst, da se kaj takega nikoli več ne ponovi.

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je v razpravi drugega dne vrha držav članic Evropske unije in Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav (EU-CELAC) navzoče voditelje držav in vlad spomnil na pobudo za okrepitev prizadevanj za preprečevanje genocida in drugih množičnih grozodejstev. "Partnerstvo med EU-CELAC je izjemno pomemben forum za razpravo in spopad z vzroki, ki na različnih delih sveta lahko privedejo do izbruhov množičnega nasilja. Skupaj predstavljamo 60 držav z več kot milijardo prebivalcev, skoraj tretjino držav članic OZN. Imamo veliko legitimnost in izjemno odgovornost," je poudaril predsednik vlade Janša, ki je pobudo prvič predstavil septembra lani na zasedanju Generalne skupščine OZN v New Yorku. Od takrat se zamisel krepi in širi, podpora pa ji narašča tako v mednarodni politični skupnosti kot tudi v mednarodnih nevladnih organizacijah. 

 

Finančna kriza je okrepila različne dejavnike nestabilnosti. Družbena neenakost, naraščajoča brezposelnost, omejen dostop do pitne vode, naravnih virov ter izobraževanja in zdravstvenih storitev so v povezavi z etničnimi, verskimi in političnimi napetostmi vir nestabilnosti na številnih območjih po svetu. "Žal dosedanja mednarodna ureditev, nastala po drugi svetovni vojni, ne zmore v celoti in ustrezno odgovoriti na omenjena tveganja, še posebej ko gre za vprašanje človekove varnosti," je opozoril premier Janša. 

 

V tem smislu bi si morali prizadevati za učinkovitejši preventivni sistem. "Zgodovina nas je naučila, da takšna neravnovesja – če se nanje ne odzovemo pravočasno in na ustrezen način – lahko vodijo v nasilje ali pripeljejo celo do množičnih grozodejstev, kot je genocid." Na to pomembno vprašanje je predsednik vlade Janša spomnil tudi glede na to, da je danes dan, ko po svetu praznujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Milijonov nedolžnih Judov in različnih drugih manjšin, umorjenih na nečloveško grozljiv način, ne smemo nikoli pozabiti. Spomin nanje nam mora biti vedno znova v opomin in opozorilo, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo.

 

Predsednik vlade Janša je obžaloval, da smo po toliko desetletjih in kljub vsemu doseženemu človeškemu in tehnološkemu razvoju še vedno priča tragedijam, kot se dogajajo v Siriji in v zadnjem času v Maliju. ''Žal se znova in znova soočamo z nezmožnostjo prevzeti našo skupno odgovornost za zaščito nedolžnega prebivalstva," je poudaril in izrazil prepričanje, da lahko prav regionalna prizadevanja bistveno pripomorejo k odpravljanju te slabosti mednarodne skupnosti. Regije bi morale imeti glavno odgovornost pri opozarjanju na razmere, ki vodijo v spore in množična grozodejstva. Imajo zgodovinski spomin ter razumejo etnične odnose in navade.

 

"Verjamemo, da bi regije morale biti motor zagotavljanja pravičnosti, razvoja, miru in varnosti. Dobiti bi morale večje možnosti in kapacitete za učinkovito nasprotovanje genocidu in drugim množičnim grozodejstvom. Zagotovijo lahko zanesljiv sistem zgodnjega obveščanja, prav tako pa lahko razvijejo legitimen in delujoč sistem preventive," je še poudaril predsednik vlade Janez Janša.

 

Ob robu zasedanja je predsednik vlade Janša nadaljeval tudi neformalne pogovore z navzočimi predsedniki držav in vlad evropskih in latinskoameriških držav.

Udeleženci so ob koncu zasedanja z minuto molka izrazili sožalje Braziliji in celotnemu brazilskemu narodu za tragičen dogodek v enem od brazilskih klubov, ki je terjal številne smrtne žrtve.

 

Prilagamo današnji nagovor predsednika Vlade RS Janeza Janše na vrhu EU-CELAC v angleškem jeziku.