NOVICA

1. 2. 2013

Predsednik vlade Janez Janša: "S kadrovskimi odločitvami se zagotavlja nemoteno nadaljevanje dela vlade"

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Z vrsto kadrovskih odločitev, sprejetih na današnji seji vlade, želi vlada zagotoviti nemoteno nadaljevanje dela na ministrstvu za finance ter ministrstvu za pravosodje in javno upravo, je na današnji novinarski konferenci po seji vlade povedal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da gre pri novoimenovanih državnih sekretarjih oziroma državni sekretarki za ljudi, ki že imajo izkušnje z delom v vladi in resorje dobro poznajo. "To bo zagotovilo nemoteno delo brez prekinitve v teh časih, ko je na operativni ravni, zato da Slovenija izide iz krize, treba sprejemati številne odločitve," je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

 

Na ministrstvu za finance sta bila za državna sekretarja imenovana Andrej Šircelj in Marko Pogačnik, na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pa je bila za državno sekretarko imenovana Mojca Kucler Dolinar. Kot je še povedal predsednik vlade Janez Janša, bodo v prihodnjih dneh nekatere ekipe še okrepljene.

 

Vlada je na zaprti seji danes tretjič obravnavala poročilo skupine, ki je pripravljala zagovor pred arbitražnim sodiščem v zvezi z določitvijo meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško, in, kot je poudaril predsednik vlade Janez Janša, "danes prvič obravnavala Memorandum." Vlada je pri tem ugotovila, da četrto redno poročilo o delu projektne enote za pripravo zagovora pred arbitražnim sodiščem vsebuje predlog A in predlog B, pri čemer vsebina predloga Memoranduma v celoti sledi zgolj predlogu A.

 

Vlada je tudi ugotovila, da vsebina predloga A ni skladna s 'Sklepom o zaščiti slovenskih interesov', ki ga je Državni zbor RS z dvotretjinsko večino sprejel 18. februarja 2009. Vsebina tega sklepa po ugotovitvi vlade tudi z Zakonom o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med Vlado RS in Vlado RH ni bila presežena ali spremenjena, zato vlada sama nima pristojnosti, da pri tako pomembnem vprašanju odloča v nasprotju z odločitvijo Državnega zbora RS.

 

Vlada RS tako ugotavlja, da predloga B zaradi vsebinskih in časovnih ovir ni mogoče neposredno vključiti v memorandum, možno pa je delno dopolniti predlog A in Memorandum z besedilom iz priloge 1A. Vlada tako predlaga, da Državni zbor RS na izredni zaprti seji najpozneje do vključno 4. februarja 2013 obravnava Memorandum in se odloči o tem, kakšno besedilo bo nato Republika Slovenija predložila arbitražnemu sodišču.

 

"Sama odločitev je pomembna, ni pa strateško usodna. To je Slovenija sprejela s potrditvijo arbitražnega sporazuma na referendumu in z ratifikacijo," je poudaril predsednik vlade. Kljub temu pa je tehnično gradivo, kar Memorandum je, tudi pomembna odločitev, ki definira naša pogajalska izhodišča v postopku pred arbitražnim sodiščem. "Ne le z vidika pravne korektnosti, ampak tudi z vidika vsebinske korektnosti je prav, da o tem na koncu odloči državni zbor," je še poudaril predsednik vlade.