NOVICA

4. 2. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša: Gradivo za arbitražno sodišče je dobro pripravljeno in strokovno utemeljeno

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

"Po dolgem času je slovenski parlament z velikansko večino, ob nekaj manjših pomislekih,  sprejel odločitev v zvezi s predmetom spora pred arbitražnim sodiščem, ki mora določiti mejo med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško," je predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša dejal po obravnavi memoranduma k arbitražnemu sporazumu v državnem zboru. Premier je ocenil, da je "gradivo za arbitražno sodišče dobro pripravljeno in strokovno utemeljeno.

 

"Pomisleki in nejasnosti, ki so bile okoli nekaj odstotkov besedila, so danes s sklepi državnega zbora v celoti odpravljene." Predsednik vlade Janez Janša je še pojasnil, da je z memorandumom, ki je bil pripravljen in sklepi, ki jih je danes sprejel državni zbor, Republika Slovenija maksimalno izkoristila manevrski prostor, ki ga še daje arbitražni sporazum in zavzela stališče, ki obeta uspeh pri najbolj vitalni točki tega spora. "Sklep, ki je bil danes sprejet, odpravlja nekatere nejasnosti, ki so bile prej v gradivu. Interpretira tudi razumevanje slovenskega parlamenta v ključnih točkah določb arbitražnega sporazuma," je dejal predsednik vlade Janša.

 

Premier je dodal, da je "Hrvaška ob ratifikaciji arbitražnega sporazuma jasno izrazila svoje razumevanje ključnih točk besedila tega sporazuma. Slovenija pa je to, ob ratifikaciji naredila samo napol. Slovenija je takrat naredila samo pol koraka. Drugi del koraka je slovenski parlament naredil danes. S tem je zapolnjen ves manevrski prostor, ki ga sporazum dopušča." Premier je ponovno zavrnil novinarske navedbe, da je vlada memorandum k sporazumu zavrnila. Pojasnil je, da ga je obravnavala zgolj enkrat, k njemu pa je predlagala samo minimalne popravke. Popravki, ki jih je dopoldan sprejel odbor državnega zbora za zunanjo politiko, so bili sprejeti na predlog predsednika vlade. "Tisto, kar je vlada zavrnila, v javnosti pa se je napačno interpretiralo, da je zavrnila memorandum, je bilo poročilo o delu skupin, ki so pripravljale to gradivo. Zavrnila ga je zaradi napak, saj so bile očitne razlike med tekstom in zemljevidi," je pojasnil premier.

 

Memorandum gre pred arbitražno sodišče takšen, kot je bil danes s sklepi državnega zbora dokončno verificiran. Memorandum bo arbitražnemu sodišču poslan do roka, 11. februar 2013, je še zatrdil predsednik vlade Janez Janša.