NOVICA

7. 2. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša pred zasedanjem Evropskega sveta:"Pričakujem dogovor, saj bi bila velika škoda, če bi do njega ne prišlo."

(Foto: Thierry Monasse/STA)

"Pričakujem dogovor, saj bi bila velika škoda če bi do njega ne prišlo, vendar stoodstotnih garancij za to ni," je ob prihodu na zasedanje Evropskega sveta, na katerem bodo voditelji držav članic EU poskušali doseči dogovor o prihodnjem Večletnem finančnem okviru 2014-2020 povedal predsednik vlade Janez Janša.

 

"Okviri bodo podobni, kot so bili novembra in zelo težko se bo premikati kamorkoli," je ocenil predsednik vlade in poudaril, da bo Slovenija svoj položaj skušala izboljšati. Vse pa je relativno odvisno od tega, kakšen bo končni obseg sredstev in kakšna bodo morebitna dodatna pravila, čeprav predsednik vlade Janez Janša glede tega večjih sprememb ne pričakuje.

 

Predsednik vlade je odgovarjal tudi na novinarska vprašanja glede včerajšnjega dogovora med hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić in slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem in dejal, da je "za oceno še prezgodaj". Kot je še pojasnil, "predlog preučujemo in mora v dokončni verziji pravzaprav šele nastati." Od te proučitve in morebitnih dodatnih pojasnil, ki jih predsednik vlade Janez Janša danes ali jutri pričakuje v pogovoru s predsednikom Hrvaške vlade, bo odvisna tudi prognoza prihodnje časovne dimenzije. "Gre za okvir, ki je lahko obetaven," je dejal predsednik vlade.

 

Predsednik vlade je še povedal, da je v interesu Slovenije, da Hrvaška s tem poletjem vstopi v EU. Od tega bomo vsi imeli več, tako Hrvaška kot tudi Slovenija in Evropska unija. "Do tega koraka je še nekaj ovir in mislim, da jih bomo v prihodnjih tednih ali mesecih uspešno odpravili," je še povedal predsednik vlade Janez Janša.