NOVICA

8. 2. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša: "Ni lahke poti, a pred nami je vsemu navkljub lahko dobra prihodnost."

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes nagovoril zbrane na shodu Zbora za republiko: "Ni vsak čas tak, da terja zborovanja. A danes tak čas je. Potisnili so nas vanj in nimamo druge izbire," je dejal. "Danes je več milijardna bančna luknja največji ekonomski problem te države. Tisti, ki so jo povzročili, tisti so nam ukradli državo," je opozoril.

 

"Ta črna luknja je pretežno sestavljena iz slabih kreditov šestnajstih povezanih družb oziroma konglomeratov. Petnajst teh povezanih družb je bilo pred stečaji trdno v rokah prepoznavnih oseb tranzicijske levice, večinoma neposredno v okrilju Foruma 21," je dejal. Po grobih ocenah se je v preteklih letih iz državnih bank in državnih podjetij v kapitalsko in medijsko zaledje tranzicijske levice prelilo med 200 in 500 milijonov evrov letno. "Takšno prelivanje je mogoče samo na račun nižjega standarda večine prebivalstva, nižjih plač, pokojnin in manjših investicij. Ustanovitev Slovenskega državnega holdinga, katerega namen je poenotiti upravljanje ter zagotoviti pregledno poslovanje in privatizacijo, je bil drugi strateški razlog za protivladno ofenzivo,"je dejal.

 

"Ko smo pred letom dni sestavljali vlado, je presenetilo vztrajno ponavljanje propagandnega stroja, češ vlada mora reševati krizo, vse drugo pa ni njena stvar. Je ideologija. Predsednik stranke, ki je razbila koalicijo, je bil pri tem še posebej glasen. Danes je jasno, zakaj. Potem, ko so porušili Pahorjevo in niso uspeli sestaviti svoje vlade, so bila pričakovanja stricev in tranzicijske levice nasploh, da mi ukrotimo krizo, brez da bi odpravili privilegije in monopole. Mi naj bi bili torej koristni bedaki. Da ukrotimo krizo in plačamo na volitvah politično ceno, oni pa bi si potem še okrepili prilive in monopole," je povedal predsednik vlade Janez Janša.

 

"Ni vsak čas tak, da terja zborovanja. A danes tak čas je. Potisnili so nas vanj in nimamo druge izbire," je dejal. Ozadje tako imenovane ljudske vstaje, ki še vedno ne želi pokazati obrazov in deluje v ilegali kot nekdanja komunistična partija, je ob huronskem navijanju večine medijev in dela slovenske politike po njegovem odločilo, da ustavna pravica do zborovanj pripada samo njim. "Za kulturni protest razglašajo namerno neprijavljena in namerno ponoči, torej tvegano organizirana zborovanja s skrivanjem obrazov odgovornih, zmerjanje drugače mislečih, zažiganje in obešanje lutk, trkanjem na domovih svetnikov, vdore v občinske stavbe, uničevanje lastnine in napade na policiste," je izpostavil. "Nekulturno in neprimerno pa naj bi bilo po zakonu in pravilih prijavljeno in organizirano zborovanje Zbora za republiko, s kulturnim programom in jasno odgovornostjo organizatorjev," je dejal.

 

"Želijo nas zastrašiti. Nedavni napis, ki je pozival k poboju kristjanov, je grozljiv. Javne obsodbe le-tega v dominantnih medijih pa večinoma nadvse mile in sramežljive. A tistim, ki strašijo, je treba odločno povedati: Ne bo vam uspelo!," je navdušil zbrane.

Po njegovem gre za svobodo in pravičnost." Za svobodo, ki sta jo prinesli osamosvojitev in demokratizacija Slovenije. In za obet pravičnosti, ki si ga ne bomo pustili vzeti. Zgodovina Slovencev se namreč ni začela na Čebinah in se ne bo končala v Murglah. Ni lahke poti, a pred nami je vsemu navkljub lahko dobra prihodnost. Bog živi nam deželo, Bog živi ves slovenski svet!," je še poudaril predsednik Janez Janša.