NOVICA

12. 2. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša: Zaveze vlade v regiji niso odvisne od tega, kdo vlado vodi

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

“Problemi v Sloveniji niso zaradi trenutne situacije nič manjši. Obljube, ki jih daje vlada ob tem obisku, niso osebne obljube, ampak obljube ministrov in zaveze vlade, ne glede na to, kdo jo vodi”, je predsednik Vlade Janez Janša dejal prvi dan obiska vlade na Dolenjskem in v Beli krajini.


Predsednik vlade je obisk dolenjske regije začel v podjetju TPV d. d., ki je eno večjih v regiji. Z vodstvom podjetja je spregovoril o trenutnem gospodarskem položaju in priložnostih, ki se slovenskim podjetjem odpirajo na tujih trgih. Tretja razvojna os je po besedah predsednika vlade za regijo izjemnega pomena, zato potekajo pospešene aktivnosti za umestitev infrastrukturnih projektov v prostor. Projekti bodo financirani iz koncesij, lastnih sredstev in evropskega denarja.

Premiera Janeza Janšo je v Novem mestu sprejel škof msgr. Andrej Glavan. Škof je predsedniku vlade predstavil delovanje ene mlajših slovenskih škofij, ustanovljene leta 2006. Predsednik vlade in škof sta spregovorila tudi o romski problematiki v regiji. Škof je v zvezi s tem predsedniku vlade predstavil prizadevanja nadškofije za reševanje nastalih problemov.


V pogovoru za regionalno televizijo Vaš kanal je predsednik vlade Janez Janša med drugim govoril o zaključenih pogajanjih glede novih kohezijskih sredstev za obdobje 2014—2020, ki so pomemben vir za prihodnji razvoj slovenskih regij. Ob tem je poudaril, da je za črpanje sredstev in izkoriščanje gospodarskega potenciala v regiji pomemben tudi projekt Pokolpje. Ob prvi obletnici vlade je premier Janša poudaril, da je vladi uspelo sprejeti štiri ključne stabilizacijske ukrepe, in sicer pokojninsko reformo, proračuna za leti 2012 in 2013, zakon o ustanovitvi slovenskega državnega holdinga in zakonsko podlago za ustanovitev slabe banke. Pri petem ukrepu, reformi trga dela, pogajanja še potekajo.