NOVICA

13. 2. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša: ”Tretja razvojna os v Beli krajini je življenjski projekt”

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

“Dolenjska regija in Bela krajina spadata med manjše, hkrati pa izvozno najmočnejše regije. Več kot 375 izvoznih podjetij ustvari 2,8 milijarde evrov izvoza, kar predstavlja 13,6 odstotka slovenskega izvoza, ki večinoma ustvarja okoli 24 velikih družb,” je ob obisku v regiji dejal predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.


Bistvena problema, s katerima se srečuje predvsem Bela krajina, sta slaba infrastruktura in pomanjkanje delovnih mest. Zato je po besedah predsednika vlade za regijo “življenjskega pomena tretja razvojna os. Dokler te ceste ne bo, bo okolje manj privlačno za tuje investicije, kakovost življenja v regiji pa bo nižja.” Da bi življenjsko pomembno cesto čim prej dobili, je vlada pospešila postopke pridobivanja lokacijskega dovoljenja. Minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač je napovedal, da se bo izgradnja tretje razvojne osi začela konec prihodnjega leta. Pogoj za to so seveda finančna sredstva, pri čemer bo mogoče približno tretjino denarja zagotoviti iz evropskih sredstev. Polovico bo treba zagotoviti z lastno udeležbo, nikakor pa denarja ne bo mogoče dobiti z zadolževanjem kakor v času izgradnje avtocestnega križa, za katerega mora država danes odplačevati kredite.


“Ko smo zaključili prejšnja pogajanja, smo bili prepričani, da bo Slovenija v naslednjih pogajanjih neto plačnica glede na tedanji trend razvoja. Glede na trende, ki so takrat bili, časi pa so se spremenili. Sedaj se je povečal naš delež prejemkov. V naslednjih letih bomo tako prejeli okoli 5,4 milijarde evrov. Seveda bo Slovenija tudi plačnica. A v smislu čistih prilivov to pomeni vsaj 370 milijonov evrov letno”, je pojasnil predsednik vlade. “To so edina varna in realna investicijska sredstva, ki jih Slovenija v tej situaciji ima”, je opozoril predsednik vlade.


“Industrija je močno navezana na avtomobilsko proizvodnjo in s tega vidika je bilo ob obisku veliko govora o novem dokumentu, ki ga je pred tednom dni sprejela vlada. Slovenska industrijska politika (SIP) ponovno postavlja proizvodnjo v ospredje”, je dejal premier. Povedal je tudi, da so krizo bistveno bolje preživele tiste države, ki so imele močno industrijo in so se znale z inovacijami prilagajati trgu. “To je sedaj koncept, sprejeti strategiji se bodo morali prilagajati tudi drugi podsistemi, denimo vzgoja in izobraževanje.”


Predsednika vlade Janeza Janšo glede strukture brezposelnosti v regiji skrbi delež mladih brezposelnih, ki je na kritični meji. Ob tem je opozoril na šest milijard evrov, ki jih namerava evropska skupina nameniti za reševanje tega problema.


V okviru obiska v regiji je predsednik vlade v Metliki obiskal dom starejših občanov. Z vodstvom doma je spregovoril o staranju prebivalstva in zahtevi po bolj kakovostnih storitvah za starejše v prihodnosti. Predstavniki doma za starejše so izrazili zadovoljstvo zaradi podpore vlade pri obnovi izgradnje dislocirane enote doma za dementne osebe. 

Predsednik vlade je obisk zaključil v Novem mestu, kjer se je z delom ministrske ekipe srečal s predstavniki lokalnega gospodarstva, poslanci in svetniki državnega sveta iz regije. Predsednik vlade in ministri so odgovarjali na konkretna vprašanja v zvezi s težavami v lokalnem gospodarstvu.


Da bi probleme regije res temeljito spoznali, je hkrati srečanje dela ministrske ekipe z lokalnimi gospodarstveniki potekalo tudi v Semiču.