NOVICA

14. 2. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša po sestanku s predsedniki parlamentarnih strank: "V kolikor bodo današnji dogovori vzdržali, bo prihodnost Slovenije nekoliko svetlejša."

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes udeležil sestanka s predsednico, predsedujočo in predsedniki parlamentarnih strank ter predstavnikoma narodnih manjšin pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju. Po sestanku je v izjavi za javnost povedal, da če se bo danes izkazani optimizem uresničil tudi v praksi, bomo kmalu dobili drugačno ustavno določilo glede referendumske zakonodaje, soglasno usklajeno reformo trga dela in – če bo dosežen dogovor glede LB – tudi ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe.
   
Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da čaka Slovenijo do poletja še najmanj ena zelo zahtevna odločitev v zvezi s spremembo ustave, in sicer zapis zlatega fiskalnega pravila, ki je bil lani odložen, "ker so nekateri rekli, da imamo še eno leto časa. To leto je skoraj minilo." Premier Janša je v zvezi s tem pojasnil, da mora Slovenija do junija izpolniti obvezo, ki si jo je zadala v ratificiranju o fiskalnem paktu.
    
Po besedah predsednika vlade so odprta vprašanja, ki so jih na današnjem sestanku tudi rešili, "del politične krize, vendar so tudi na januarskem sestanku v Vili Podrožnik dosegli nekatera soglasja, ki pa niso dolgo vzdržala." Zato je predsednik vlade poudaril, da "upa, da bo današnje strinjanje vzdržalo do konca marca in bodo vse te "tri orehe strli" in bo tako prihodnost Slovenije nekoliko svetlejša". Na vprašanje novinarja o konstruktivni nezaupnici je predsednik Vlade RS Janez Janša odgovoril, "da  je vsem, ki bi radi vlado zamenjali, že večkrat predlagal, naj jo vložijo, na današnjem sestanku pa za ta korak ni bilo opaziti velike vneme."