NOVICA

25. 2. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša z azerbajdžanskim ministrom Kamaladinom Hejdarovom o konkretnejših oblikah gospodarskega sodelovanja

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes sprejel azerbajdžanskega ministra Kamaladina Hejdarova, ki je v spremstvu manjše poslovne delegacije na delovnem obisku v Sloveniji. Nadaljevala sta pogovore z uradnega obiska predsednika Vlade RS Janeza Janše 15. in 16. januarja 2013 v Bakuju in konkretizirala dogovore, ki so bili sprejeti na premierjevih srečanjih s političnim vrhom in azerbajdžansko poslovno skupnostjo ob robu poslovne konference.


Sogovornika sta odobravala sklenitev meddržavnih sporazumov in trgovinskih dogovorov med poslovnimi subjekti, kar krepi pravno-administrativno podlago ter je močan temelj za nadaljnje sodelovanje med državama na politični in gospodarski ravni. 


Predsednik vlade Janez Janša je kot izjemno ugodno ocenil ustanovitev mešane medvladne gospodarske komisije, ki se bo predvidoma sestala že letos jeseni v Sloveniji in sprejela natančen načrt o oblikah sodelovanja ter uskladila skupne izvedbene projekte. 


Osrednja tema pogovorov so bile sicer še neizkoriščene priložnosti sodelovanja med državama. Minister Hejdarov je ob omembi panog opozoril na turizem z zelo pozitivnim gibanjem ter na možnosti za povezovanje pri finančnih naložbah in v živilsko-prehrambni industriji. Predsednik vlade je predstavil vse ključne ukrepe, ki jih je slovenska vlada sprejela v preteklem letu, da bi uravnotežila gospodarski položaj in okrepila konkurenčnost poslovnega okolja. Pri tem je poudaril zakonodajne okvire za sanacijo slovenskih bank in izboljšanje okolja za tuje neposredne naložbe. Azerbajdžan, ki ima zelo spodbudne dosežke v družbenem in gospodarskem razvoju ter visoko stopnjo rasti, je sicer ob drugih perspektivnih trgih za krepitev internacionalizacije slovenskega gospodarstva naveden tudi v strateškem dokumentu Mednarodni izzivi 2013, ki ga je kot akcijski načrt za okrepljeno internacionalizacijo sprejela Vlada RS.


Predsednik vlade Janez Janša je ob tem pozdravil hitri napredek Azerbajdžana na gospodarskem področju, približevanje te države evro-atlantskim povezavam in njeno delovanje v mednarodnih organizacijah. To bo poleg pospeševanja dvostranskih stikov med Slovenijo in Azerbajdžanom okrepilo sodelovanje na ravni EU-Azerbajdžan.