NOVICA

19. 11. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša odgovarjal na poslanska vprašanja

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik vlade je danes na 8. redni seji Državnega zbora RS odgovarjal na štiri poslanska vprašanja in sicer vodje poslanske skupine Socialnih demokratov Janka Vebra v zvezi z načrti vlade pri upravljanju z državnim premoženjem, na vprašanje Katarine Hočevar (DL) o tem, kako ocenjuje predlog za spremembo referendumske ustave, na vprašanje Alenke Pavlič (Pozitivna Slovenija) o namerah vlade v zvezi z obvladovanjem gospodarske krize glede na sobotne proteste proti varčevalnim ukrepom, ter na vprašanje Romana Jakiča iz stranke Pozitivne Slovenije na temo izvrševanja ustavne pravice do referenduma.

 

Povzetek odgovora predsednika vlade Alenki Pavlič (PS) v zvezi s pozivom za prenehanje varčevalne politike Vlade RS v luči sobotnih demonstracij:

 

»Vlada dela dve stvari istočasno. Konsolidira javne finance in sprejema ukrepe za hitrejšo gospodarsko rast. O varčevanju pri nas še ne moremo govoriti, saj še ne varčujemo. Še vedno se zadolžujemo. Velik zalogaj nas čaka v prihodnjih dveh, treh letih. Zato Slovenije, ki se šele spopada s krizo, ne gre mešati denimo z Nemčijo, kjer so se tega lotili leta 2009. Demagogija je zelo poceni, prodaja se na vseh koncih, vendar to ne ustvarja dodane vrednosti. Slovenija ima omejene možnosti za ustvarjanje gospodarske rasti. Za nove investicije sta dva vira, eno so evropska sredstva, kjer vlada dela vse, da bi nadoknadila zamudo. Ta sredstva so tudi relativno omejena. Večji potencialni vir so tuje naložbe. Za to, da tuji investitorji pridejo, pa potrebujejo spodbudno okolje. Vlada je v teh osmih mesecih naredila veliko za izboljšanje tega okolja. Zborovanja in demonstracije so legitimne, dvomim pa, da so spodbudile kakšnega tujega ali domačega podjetnika, da več investira.«

 

Predsednik vlade Janez Janša je ocenil, da je zanimivo v istem poslanskem vprašanju slišati podporo temu, kar je bilo na sobotnih demonstracijah, in tistemu, kar je bilo povedano na vrhu gospodarstva. Gre za diametralno nasprotna stališča. Hrbtenica slovenskega gospodarstva ni pet ali šest podjetij, ampak na tisoče podjetij, ki so morala pred tremi leti zategniti pasove in sedaj nekateri že zaposlujejo na novo.

 

Povzetek odgovora predsednika vlade Janku Vebru (SD) v zvezi z načrti Vlade RS pri upravljanju z državnim premoženjem:

 

»Vlada se bo, kar se tiče Elana, verjetno pritožila. Kar se tiče Cimosa, se vlada trudi pomagati zaradi števila delovnih mest. Ampak je stvar v rokah komercialnih bank. Sicer pa Elan ni osamljen primer. Tudi kar se tiče nekaterih drugih pomoči, podanih v prejšnjem mandatu, se zdi, da se bodo odprli še nekateri primeri,« je povedal. V nadaljevanju pa je poudaril, da pri Elanu ne gre za vprašanje, ali bo vlada pomagala, ali ne. »Vlada oziroma davkoplačevalci so že pomagali, ko so dali 10 milijonov evrov. Evropska komisija pa je ugotovila, da je nezakonito. Očitno je potrebno biti pri teh korakih premišljen, da se ne dela zgolj zaradi nekega javnomnenjskega učinka."

 

Povzetek odgovora predsednika vlade Katarini Hočevar (DL) o tem, kako ocenjuje predlog za spremembo referendumske ustave in kako v luči sprejemanja reformnih ukrepov: 

 

Poslanko je zanimalo še mnenje predsednika vlade o dejanskem vplivu izvedb referendumov na Zakon o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank in Zakona o slovenskem državnem holdingu. »Referendumska ureditev, ki jo imamo temelji na dobri izkušnji ob plebiscitu. Nihče ni računal na možnost blokad. Naša prejšnja koalicija je uspela doseči z opozicijo konsenz, da se briše predhodni zakonodajni referendum, ki je povzročal težave. Spomladi smo dosegli konsenz o referendumih, ki neposredno vplivajo na slovenski državni proračun,« je povedal.  »Našim sogovornikom v evropski družini je težko pojasnjevati, da je naš minister za finance več na sestankih s sindikati gumarstva, kot na vladnih odborih. Tega ne razumejo. Ko sem razložil to grškemu premieru, je dejal, da je mislil, da imajo oni največje probleme. Dokler ta problem ne bo odpravljen, bo se vedno ležala senca dvoma nad sposobnostjo te države, ko grozi kriza. Najkasneje na začetku prihodnjega leta bo znana časovnica vseh ostalih držav, kdaj bodo sprejele zlato fiskalno pravilo.«

 

Povzetek odgovora predsednika vlade Romanu Jakiču (PS) na temo izvrševanja ustavne pravice do referenduma:


"Referendumska ureditev, kot je bila postavljena ob sprejetju slovenske ustave pred 21 leti, je v glavnem temeljila na dobri pozitivni izkušnji iz plebiscita za samostojno Slovenijo in takrat se nihče ni zavedal, da je znotraj te ureditve lahko skritih tudi veliko nevarnosti blokad. Dokler so časi dobri, to ni problem. Ko so časi slabši se to vse bolj odrazi kot problem in to se nam dogaja tudi v tem času."


"Do določenih sprememb je prišlo že v našem prejšnjem mandatu. Naj vas spomnim, da je naša prejšnja koalicija v mandatu 2004/2008 uspela doseči s takratno opozicijo dogovor o tem da se briše predhodni zakonodajni referendum, ki je omogočal še bistveno večje blokade in zaplete in da je to predstavljajo korak naprej. Drugi korak naprej se je obetal spomladi, ko smo na vrhu predsednikov parlamentarnih strank dosegli načelno soglasje, da iz referendumskega odločanja izvzamemo zakonodajo, ki ima neposredne učinke na proračun. Takrat so bile vse parlamentarne stranke za to, žal pa nekateri niso držali besede, zato slovenska ustava še vedno ni spremenjena in zaradi tega se srečujemo z nevarnostjo blokade tudi pri ključnih vprašanjih."


"Vest o tem, da lahko v Sloveniji kdorkoli kadarkoli lahko blokira tudi nujne protikrizne ukrepe, predstavlja za Slovenijo v prihodnosti problem sam po sebi, kar pomeni, da dokler ta problem ne bo odpravljen, tudi če naredimo vse ostalo, kar je zdaj na dnevnem redu in kar je nujno, bo še vedno ležala senca dvoma nad sposobnostjo te države, da reagira pravočasno ko pride kakšna kriza in nad sposobnostjo te države, da se rešuje sama in da ni breme nekoga drugega."


"Tisti ki se v Državnemu zboru trudite, da pride do dvotretjinskega soglasja imate vso podporo Vlade in tudi moj apel s tega mesta, da čas hiti in čim prej pridemo do te rešitve ki bo dobra za vse."

 

Celoten zapis odgovorov je v pripetem magnetogramu.