NOVICA

28. 1. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša: "Kar se tiče obljub, da bo vlada storila vse, kar je mogoče, da pride Slovenija iz krize, smo to tudi naredili"

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

»Če pride do novih predčasnih volitev in si vzamemo štiri mesece prostega teka, potem bodo gospodarski kazalci še veliko slabši«, je danes v Državnem zboru dejal predsednik Vlade RS Janez Janša. Predsednik vlade je ob začetku desete redne seje Državnega zbora odgovarjal na poslanska vprašanja in med drugim pojasnil veliko časovno razliko pri zaupnici in konstruktivni nezaupnici: "V primeru konstruktivne nezaupnice sta potrebna samo dva tedna za sestavo vlade, v primeru zaupnice bodo to najmanj štirje meseci in pol."

 

 

»V Sovi je bilo 25. januarja letos zaposlenih manj ljudi, kot jih je bilo pred enim letom oziroma na začetku mandata te vlade. Tudi za plače je bilo porabljenega manj denarja kot leto prej. Tudi v proračunu za naprej je predvidenih manj sredstev«, je predsednik vlade Janša pojasnil poslancu PS Jerku Čehovinu. Poslanca je zanimalo,  koliko novih uslužbencev je Sova zaposlila od imenovanja sedanjega direktorja do uveljavitve zakona o uravnoteženju javnih financ in kdaj je to storila. »V času te vlade je vse potekalo zakonito. Kdo bo glede na sistemizacijo zaposlen v agenciji, odločajo tisti, ki so za to pristojni, in ne komisija, ki izvaja v parlamentu nadzor nad njenim delovanjem, ali vlada. Vlada o tem ni odločala. So pa dopisi, ki jih pošiljajo nekateri iz Sove, "zaskrbljujoči," saj se očitno delajo politične analize zaposlenih. To pomeni, da je duh Udbe tam še vedno prisoten. Mislim, da se bi morala komisija ukvarjati s tem", je povedal premier Janša.

 

»Kar se tiče obljub o tem, da bo vlada, ki jo vodim, naredila vse za izhod iz krize, to drži. Doslej smo naredili veliko«, je predsednik vlade Janez Janša odgovoril poslancu SD Janku Vebru, ki je prepričan, da je premier najbolj odgovoren za nastalo vladno politično krizo in ga zato zanima , kako bo predsednik vlade rešil nastali položaj. Premier Janša je odgovoril, da rešitve politične krize ni obljubljal, je pa Komisiji za preprečevanje korupcije razložil svoje argumente, a pojasnila za gospoda Klemenčiča in Praprotnika očitno niso bila dovolj dobra. "Junaki, ki vse veste in vse znate, ter imate, kot pravite, večino v parlamentu, vložite konstruktivno nezaupnico in prevzemite vlado. Ob tem je polovica teh junakov, ki si pravite koalicija »čistih rok«, za predčasne volitve", je poslancem predlagal predsednik vlade, ki je prepričan, da »brez bistvenih izboljšav volilnega sistema večje razlike kljub volitvam ne bi bilo.« Predsednik vlade Janez Janša je poslanca Vebra spomnil, da je dobil kot župan negativno mnenje računskega sodišča, kar je za župane politične levice sicer zelo redko. Zaradi zaupnice SD je preteklo deset mesecev, preden je bila imenovana nova vlada. »Če pride do novih predčasnih volitev in si vzamemo štiri mesece prostega teka, potem bodo ti kazalci, o katerih govorite, še veliko slabši«, je povedal premier Janša. "Imate deset podpisov, vložite jih", je predsednik vlade ponovno pozval opozicijo k vložitvi konstruktivne nezaupnice, ki jo omogoča Ustava RS. 

 

»V reguliranem delu gospodarstva, v državnih podjetij veljajo zakoni, ki so bili sprejeti v času prejšnjega mandata, ta regulacija ni dobra. Rešitev je v tem, da bi moral biti del plače tudi variabilen in odvisen od uspehov teh podjetij. Danes imate v teh podjetjih primere, ko so izgube, plače pa visoke. In imate primere, ko so plače nizke, rezultati pa visoki. Upam, da bodo strukture Slovenskega državnega holdinga čim prej zaživele, da se bodo sprejela notranja pravila tudi glede nagrajevanja. In da bodo šla v smeri tega variabilnega dela plače. In nenazadnje tudi od povprečne plače zaposlenih«, je premier Janez Janša odgovoril poslancu DeSUS Ivanu Hršaku, ki ga je zanimalo, kaj namerava vlada storiti na področju plačnih nesorazmerij in kdaj. Hršaka je zanimalo tudi, ali drži, da so konec decembra zaposleni v NLB prejeli božičnico, kljub več kakor katastrofalnemu stanju te banke. Premier je pojasnil, da po podatkih finančnega ministrstva lani božičnice v NLB niso prejeli.