NOVICA

12. 11. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša: »Rusija je priložnost za slovensko gospodarstvo«

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes skupaj s predstavniki več kot štiridesetih podjetij začel delovni obisk v Ruski federaciji. Najprej je bilo kratko srečanje s predsednikom uprave Gazproma Aleksejem Millerjem, s katerim je spregovoril o napredku projekta Južni tok. »Pogovarjali smo se o zaključku te dokaj dolge poti do torkovega podpisa končne investicijske odločitve. To je neka krona na tej zgodbi, ki smo je vsi zelo veseli. Pogajanja so bila z obeh strani, kot so me seznanili pogajalci, trda, vendar korektna,« je povedal predsednik vlade.


V nadaljevanju se je predsednik vlade sestal s predsednikom Ruske federacije Vladimirjem Putinom. Govorila sta o odnosih med državama in še neizkoriščenih priložnostih gospodarskega sodelovanja na področjih energetike, bančništva, informacijskih tehnologij, turizma in kulture. 

 

»V trenutnih gospodarskih razmerah potrebujemo gospodarstvenike, ki bodo znali izkoristiti konkurenčne priložnosti, ki jih ponujajo potenciali poglobljenega gospodarskega sodelovanja med državama,« pa je na večernem srečanju s predstavniki slovenskega gospodarstva poudaril predsednik vlade. Pri tem je pozval udeležence, da čim bolje izkoristijo ta skupni obisk in opozorijo Vlado RS na morebitne izzive, pri katerih jim lahko pomaga. »Prav tako je aktualni obisk terminsko zelo dobro umeščen, saj bo že čez dva tedna v Sloveniji potekalo 9. zasedanje mešane komisije za gospodarsko sodelovanje. Ob tej priložnosti bi želel vsa podjetja povabiti k aktivni udeležbi na investicijski konferenci, ki jo ob robu zasedanja organizira Slovensko-ruski poslovni svet,« je na koncu še pozval predsednik vlade.

 

V posebni izjavi za medije je predsednik vlade Janez Janša odgovarjal na aktualna vprašanja v zvezi s projektom Južni tok. V zvezi z nasprotovanjem Evropske komisije temu projektu je povedal, da gre za realen projekt s svojimi viri in odjemalci. V nadaljevanju je opisal projekt Nabucco, ki je še vedno samo na papirju in z mnogimi nerešenimi vprašanji. »Tudi srednji in vzhodni del Evrope ima pravico, da je oskrbovan z energenti, tudi s plinom,« je dodal in povedal, da ni pomembna samo raznovrstnost virov, ampak tudi raznovrstnost poti, ki zagotavlja varno energetsko oskrbo. »Znotraj Evropske unije obstajajo različna stališča,« je dejal in zatrdil, da so bili natančno pregledani vsi predpisi, ko se je v Sloveniji pripravljal del projektov za Južni tok, in da je tisto, kar Slovenija podpisuje, v skladu s tretjim energetskim svežnjem in drugimi pravili energetike. 

 

Ne nazadnje je predsednik vlade poudaril, da je Rusija velik trg priložnosti za Slovenijo in da je eno izmed redkih gospodarstev z rastjo navkljub krizi. »Nismo se pogovarjali o konkretnih podjetjih, ampak sem na splošno pozval ruske investitorje v Slovenijo,« je povedal. Prav tako je zatrdil, da si Vlada RS s sprejetimi svežnji za ponovno rast in predlaganimi ukrepi za stabilizacijo razmer prizadeva ustvariti okolje, ki bo privlačnejše za mednarodno gospodarsko sodelovanje in tuje naložbe.

 

Jutri bo imel predsednik vlade nagovor na odprtju Slovensko-ruske poslovne konference, na kateri se bo spremljajoča gospodarska delegacija srečala s predstavniki ruskih podjetij. V nadaljevanju pa se bo sestal tudi s predsednikom Vlade Ruske federacije Dimitrijem Medvedjevom.