NOVICA

15. 1. 2013

Predsednik vlade Janez Janša: Azerbajdžan je velika priložnost za slovenska podjetja

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

"Priložnosti zunaj našega tržišča so ključne za naš gospodarski razvoj in blaginjo države," je poudaril predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša ob prvem dnevu obiska v Azerbajdžanu. "Hvala, ker te priložnosti prepoznavate in držite slovensko gospodarstvo nad vodo," se je več kot petdesetim gospodarstvenikom iz slovenske delegacije, ki iščejo priložnost na novih trgih, zahvalil premier. 

 

Predsednik vlade Janša je popoldan prispel na dvodnevni uradni obisk v Azerbajdžan. Predsednika vlade v uradni delegaciji spremljata minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav ter močna in ciljno po prioritetnih sektorjih oblikovana gospodarska delegacija. Premier Janša se je ob začetku obiska srečal s člani slovenske delegacije in v pozdravnem nagovoru poudaril, da predstavlja azerbajdžansko tržišče veliko priložnost za slovenska podjetja.

 

Premier Janša je predstavnikom približno 50 slovenskih podjetij in organizacij izrekel priznanje in zahvalo za to, da prepoznavajo Azerbajdžan kot deželo priložnosti. "Podjetniki sami veste, kje so najboljše priložnosti", je dejal predsednik vlade in povedal, da bo v prihodnjih mesecih vzpostavljen poslovno administrativni okvir, ki bo še izboljšal možnosti za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Azerbajdžanom. Njegovi geostrateški položaj, bogati naravni viri in želja po uspehu  prinašajo Azerbajdžanu vsako leto večje priložnosti. "Hvala, ker te priložnosti prepoznavate in držite slovensko gospodarstvo nad vodo", se je slovenskim podjetnikom zahvalil premier Janša in poudaril pomen izvozne usmerjenosti slovenskih podjetij. "Priložnosti zunaj našega tržišča so ključne za naš gospodarski razvoj in blaginjo države", je še dejal premier Janša. 

 

Z nafto in plinom bogati azerbajdžanski trg, ki se v zadnjem času tudi čedalje bolj usmerja v druge gospodarske panoge, predstavlja enega od pomembnih trgov za okrepljeno internacionalizacijo slovenskega gospodarstva, za katerega si slovenska vlada močno prizadeva. Prednostni sektorji za sodelovanje z Azerbajdžanom, iz katerih so tudi sodelujoča podjetja v gospodarski delegaciji, so energetika in obnovljivi viri energije, gradbeništvo, živilsko predelovalna industrija, turizem, informacijska tehnologija in farmacija. Prav tako obstaja interes za sodelovanje na področju visokošolskega oziroma univerzitetnega izobraževanja.