NOVICA

14. 3. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša pred zasedanjem Evropskega sveta: Slovenija je med državami članicami EU v zadnjem letu izvedla največ reform

(Foto: Thierry Monasse/STA)

"Slovenija se veseli razprave o pregledu stanja v Evropski uniji in državah članicah, saj je Slovenija zagotovo tista država članica EU, ki je v zadnjem letu naredila največ reform in najbolj izboljšala svoj položaj glede na leto pred tem" je ob prihodu na zasedanje Evropskega sveta povedal predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša. Nismo še povsem nad vodo, a je stanje bistveno boljše, je ocenil predsednik vlade in poudaril, da je potrebno v letu, ki je pred nami, zgolj držati zastavljeno smer.
 
V zadnjem letu je bilo po besedah predsednika vlade Janeza Janše narejeno zelo veliko,  "ocene o perspektivah Slovenije pa bodo odvisne tudi od tega, kakšna bodo ravnanja nove vlade in nove koalicije". Napovedi, kako se bo šlo v rebalans proračuna in povečanje javne porabe zagotovo niso tisto, kar bi se v Bruslju želelo slišati. "Če porabiš več, kot ustvariš, to pomeni, da bo to moral plačati nekdo drug, in tega ni nihče vesel," je še poudaril predsednik vlade.
 
Med različnimi posamičnimi politikami, ki jih bodo obravnavali na tokratnem zasedanju Evropskega sveta, je po mnenju predsednika vlade Janeza Janše najbolj strateško pomembna razprava o programu za odpravo brezposelnosti mladih. Ne le zaradi šestih milijard evrov, namenjenih za ta program, v katerega zagotovo pride tudi slovenska vzhodna regija, ampak zato, ker je brezposelnost mladih ključen evropski problem današnjega časa. Zaradi milijonov brezposelnih mladih ljudi, ki nimajo perspektive, so namreč pod vprašajem sami temelji, na katerih stoji Evropska unija. Predsednik vlade Janez Janša je zato izrazil upanje, da bo temu "zidaku, ki bo danes postavljen v evropsko zgradbo" sledilo še veliko novih, dokler ta problem perspektive državljank in državljanov mlajše generacije v EU ne bo odpravljen.
 
Predsednik vlade Janez Janša je še izrazil pričakovanje, da bo med zasedanjem Evropskega sveta pozdravljen podpis memoranduma med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško, saj gre po oceni Bruslja za velik dosežek. Ne le zaradi rešitve problema, ki je preprečeval vstop Hrvaške v EU, ampak tudi zaradi širših aplikacij, saj dosežen dogovor predstavlja model za reševanje odprtih vprašanj med državami v regiji, ki želijo v Evropsko unijo.
 
Predsednik vlade je še komentiral oblikovanje nove slovenske vlade in dejal, da se danes  izteka zadnji možni ustavni rok, ko je potrebno predlagati novo vlado in izrazil upanje, da se bo to zgodilo. "Zgradbo so toliko podrli, da bi bilo odgovorno, da to naredijo," je še povedal predsednik vlade.