NOVICA

15. 3. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša pred nadaljevanjem zasedanja Evropskega sveta: Slovenija ima enega najboljših potencialov za rast in lahko pride na zeleno vejo

(Foto: Arhiv KPV)

(Foto: Thierry Monasse/STA)

"Slovenija ima po korakih za izhod iz krize, ki smo jih naredili v preteklem letu, enega najboljših potencialov za rast v prihodnjih letih," je pred nadaljevanjem zasedanja Evropskega sveta povedal predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša. Po njegovem mnenju lahko Slovenija, ker so bili narejeni veliki koraki pri konsolidaciji javnih financ in strukturnih reformah, pride na zeleno vejo. Predsednik vlade je ob tem opozoril, da je problem še naprej nizka dodana vrednost glede produktivnosti dela na nekaterih področjih, predvsem v javnem sektorju.
 
Marčevsko zasedanje Evropskega sveta je sicer po besedah predsednika vlade Janeza Janše vedno priložnost za oceno uresničevanja načrtovanega in pregled specifičnega položaja vsake države članice. "Pomembno je, da vemo, kje smo in katere korake naprej je še potrebno narediti," je poudaril.
 
V zvezi s programom stabilnosti in reformnega programa, ki bi ga Slovenija v prihodnjem mesecu morala poslati v Bruselj, je predsednik vlade dejal, da je prav, da "tisti, ki so podpisali koalicijsko pogodbo, na tej osnovi naredijo program reform, ga pošljejo v Bruselj in zagovarjajo ter ga seveda skušajo uresničiti". Glede predlaganega ministrskega seznama nove vlade pa je predsednik vlade Janez Janša povedal, da je "vsakemu treba dati priložnost", ob tem pa izrazil upaje, da "se bo vladalo bolje, kot se je sestavljalo".
 
Na vprašanje o odnosu mednarodne skupnosti do razmer v Siriji je predsednik vlade dejal, da trenutno stanje zgolj podaljšuje trpljenje predvsem civilnega prebivalstva. Treba bo narediti nekatere korake, vendar ena sama država, razen tistih največjih, težko naredi razliko. Tudi zato se v širši mednarodni skupnosti, ne zgolj v EU, toliko časa čaka na enotna stališča. Ker se v zadnjem času nekatera stališča vendarle zbližujejo, je predsednik vlade Janez Janša menil, da bo mednarodna skupnost v prihodnjih mesecih morda sposobna odločnejše akcije, ki bi končala trpljenje ljudi v Siriji, še posebno stotisočev v begunskih taboriščih.