NOVICA

9. 5. 2012

Predsednik slovenske vlade Janez Janša na obisku v Zvezni republiki Nemčiji

Predsednik Vlade RS Janez Janša se bo 8. in 9. maja 2012 mudil na obisku v Zvezni republiki Nemčiji.

 

Predsednik vlade Janez Janša se bo v okviru uradnega obiska, v sredo, 9. maja, srečal s svojo gostiteljico, nemško zvezno kanclerko Angelo Merkel, sprejel pa ga bo tudi predsednik Zveznega parlamenta Norbert Lammert. Predsednik vlade bo predvidoma opravil še nekatera srečanja gospodarske narave. Tako se bo v torek, 8. maja zvečer, srečal s predsednikom uprave Deutsche Bahn  dr. Rüdigerjem Grubejem.

 

Namen uradnega obiska v Zvezni republiki Nemčiji je krepitev prijateljskih odnosov in političnega dialoga med državama, poglobitev gospodarskega sodelovanja ter izmenjava pogledov o nadaljnjih perspektivah dvostranskega in večstranskega sodelovanja na različnih področjih. Pogovori bodo tekli tudi o reformnih procesih v obeh državah ter o aktualnih vprašanjih, s katerimi se soočata EU in širša mednarodna skupnost.

 

Odnosi med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo so tradicionalno odlični. Zaznamuje jih intenzivna dinamika medsebojnih obiskov in srečanj na različnih ravneh. ZRN je ena najpomembnejših političnih in gospodarskih držav partneric Republike Slovenije. Državi tesno sodelujeta tudi v okviru EU. Ob obisku kanclerke Merkel v Sloveniji avgusta 2011 sta državi sprejeli Skupno deklaracijo o poglobljenem sodelovanju, ki bo še nadalje prispevala h krepitvi partnerskih odnosov.


V okviru delovnega obiska bo posebna pozornost posvečena bilateralnemu gospodarskemu sodelovanju in pregledu možnosti za morebitne nove nemške investicije v Sloveniji in za okrepitev sodelovanja na infrastrukturnem področju.
Predsednik slovenske vlade bo na področju EU politik s sogovorniki spregovoril tudi o najbolj aktualnih temah, povezanih s finančno in gospodarsko krizo, in sicer o protikriznih ukrepih, o Večletnem finančnem okvirju, o ratifikaciji Pogodbe o ustanovitvi Evropskega mehanizma za stabilnost in Pogodbe o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju v ekonomski in monetarni uniji.

 

Program uradnega obiska v nadaljevanju:

Sreda, 9. maj 2012

 

 

12.00

Nemška zvezna kanclerka Angela Merkel sprejme predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janšo

 

sprejem z vojaškimi častmi

 

Lokacija: Palača zvezne kanclerke, Willy-Brandt-Straße 1, Berlin

Fototermin!

 

sledi

Delovno kosilo med predsednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšo in kanclerko Zvezne Republike Nemčije Angelo Merkel

 

Lokacija: Palača zvezne kanclerke, 8. nadstropje, Willy-Brandt-Straße 1, Berlin

 

sledi

Novinarska konferenca predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in kanclerke Zvezne Republike Nemčije Angele Merkel

 

Lokacija: Palača zvezne kanclerke, 1. nadstropje, Willy-Brandt-Straße 1, Berlin

 

jezik: slovenščina – nemščina (simultano tolmačenje),

 

Predvidoma 2 vprašanji slovenskih novinarjev

15.00

Srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše s predsednikom nemškega parlamenta dr. Norbertom Lammertom

 

Lokacija: Deutscher Bundestag, Friedrich Ebert Platz, Berlin

Fototermin!