NOVICA

19. 5. 2012

Predsednik slovenske vlade Janez Janša danes s slovensko skupnostjo v Lemontu

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo v okviru poti v Združene države Amerike, kjer bo skupaj z delegacijo v prihodnjih dneh sodeloval na vrhunskem zasedanju Nata, danes srečal s predstavniki slovenske skupnosti v Lemontu. Tam namreč živi večji in najbolj aktiven del slovenske skupnosti.

 

Tamkajšnja slovenska skupnost skrbi za bogato kulturno življenje in prireja vrsto razstav, kulturnih in plesnih prireditev ter drugih družabnih srečanj. Posebno skrb posvečajo tudi maternemu jeziku in v ta namen organizirajo pouk slovenskega jezika. V šolskem letu 2010/11 so tako imeli med 55 in 60 učencev. Slovenci, največ je Prekmurcev, na tem območju delujejo enotno, njihova skupnost pa temelji tudi na načelih solidarnosti. Predsednika vlade bodo na srečanju pozdravili Jurček Žmauc, generalni konzul Republike Slovenije v Clevelandu, Martin Hozjan, predsednik Odbora Slovenskega kulturnega središča in John P. Vidmar, častni konzul Republike Slovenije v Lemontu. Predsednik slovenske vlade Janez Janša bo v okviru programa srečanja s predstavniki slovenske skupnosti zbrane nagovoril.

 

V nadaljevanju današnjega programa pa se bo srečal tudi s predstavniki Slovensko-ameriške poslovne skupnosti (Slovenian American Business Association).

 

Program današnjega obiska v nadaljevanju:


Sobota, 19. maj 2012

 

 

16.30*

 

 17.00

 

 

 

 

srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije s predstavniki slovenske skupnosti v Lemontu

·         Kulturni program

·         ogled Slovenskega kulturnega doma

 

Fototermin!

 

Dogodek je odprt za predstavnike medijev

17.20

srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije s predstavniki Slovensko-ameriške poslovne skupnosti (Slovenian American Business Association S-ABA)

 

Fototermin za uradnega fotografa!

nato

izjava za slovenske medije

 

* vsi časi so lokalni