NOVICA

30. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša se bo udeležil mednarodne konference za človekove pravice

Predsednik Vlade RS Janez Janša se bo v torek, 30. oktobra 2012 ob 9. uri, udeležil mednarodne konference za človekove pravice z naslovom "Sirska kriza in odgovornost za zagotavljanje zaščite: Interdisciplinarna analiza izzivov pri zagotavljanju mednarodnega soglasja". Konferenca bo v organizaciji berlinskega Inštituta za kulturno demokracijo (www.culturaldiplomacy.org) in evropskega poslanca dr. Milana Zvera potekala v dvorani Državnega sveta.

 

Predsednik vlade bo ob tej priložnosti nagovoril udeležence in predstavil dosedanji napredek pri zbiranju podpore pobudi za učinkovitejšo implementacijo in nadgraditev “Konvencije za preprečevanje in kaznovanje zločina genocida”. Predsednik Vlade RS Janez Janša se v imenu Slovenije skupaj z organizatorji in podporniki omenjene pobude zavzema za preprečevanje grozodejstev, ki smo jim žal še vedno priča tudi danes v primeru Sirije.

 

Pobudo je predsednik vlade uradno predstavil na nedavnem zasedanju GS OZN v New Yorku. Gre za predlog, ki je komplementaren že obstoječim podobnim pobudam v mednarodni skupnosti in katerega osnova je sodelovanje tako civilnodružbenih kot medvladnih dejavnikov s sistemom OZN pri iskanju in oblikovanju najučinkovitejših možnih rešitev. 

 

Organizacija konference je tudi rezultat pripravljenosti Slovenije, da prične s potrebnim dialogom in jo je predsednik vlade posebaj izpostavil v svojem govoru na zasedanju GS OZN. Cilj konferenece je odpiranje razprave z deležniki iz političnega in civilno-družbenega področja, ter oblikovanje predloga besedila za nov pravni okvir, ki bo omogočil nadgradnjo in učinkovitejšo implementacijo “Konvencije za preprečevanje preprečevanju in kaznovanju zločina genocida".

 

Več o programu konference in pobudi na spletni povezavi: 

www.ljubljana-human-rights-summit.org

 

Lokacija: Dvorana Državnega sveta, Šubičeva 4, Ljubljana

 

Dogodek je v celoti odprt za medije!