NOVICA

16. 1. 2013

Predsednik vlade Janez Janša z močno gospodarsko delegacijo na uradni obisk v Azerbajdžan

Predsednik vlade Janez Janša bo na povabilo Predsednika Republike Azerbajdžan Ilhama Alijeva 15. in 16. januarja na uradnem obisku v Azerbajdžanu. Ob obisku bo predsednika vlade Republike Slovenije v uradni delegaciji spremljal tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovan Žerjav ter močna in ciljno po prioritetnih sektorjih oblikovana gospodarska delegacija.

 

Osrednji sogovornik predsednika vlade Janeza Janše v Bakuju bo sicer predsednik Republike Azerbajdžan Ilham Alijev, poleg tega pa se bo srečal še s predsednikom vlade Arturjem Rasizadejem in ministrom za gospodarstvo Shahinom Mustafajevom. V ospredju pogovorov bodo predvsem vprašanja povezana s krepitvijo dvostranskega gospodarskega sodelovanja med državama. 

 

Predstavniki petdesetih slovenskih podjetij in organizacij bodo imeli v Azerbajdžanu priložnost ciljno predstaviti svoja podjetja in dejavnost tamkajšnjim poslovnežem v okviru azerbajdžansko-slovenskega poslovnega foruma ter na bilateralnih pogovorih in neformalnih srečanjih. Ob tej priložnosti bo podpisanih tudi nekaj poslovnih sporazumov med slovenskimi in azerbajdžanskimi podjetji ter institucijami.

 

Z nafto in plinom bogati azerbajdžanski trg, ki se v zadnjem času tudi pospešeno diverzificira na druge gospodarske panoge, predstavlja enega od prioritetnih trgov za okrepljeno internacionalizacijo slovenskega gospodarstva, za katerega si slovenska vlada močno prizadeva. Prioritetni sektorji za sodelovanje z Azerbajdžanom, iz katerih tudi prihajajo sodelujoča podjetja v gospodarski delegaciji, so energetika in obnovljivi viri energije, gradbeništvo, živilsko predelovalna industrija, turizem, informacijska tehnologija in farmacija. Prav tako obstaja interes za sodelovanje na področju visokošolskega oz. univerzitetnega izobraževanja . 

 

Program obiska

 

Sreda, 16. januar 2013

9.45

Sprejem predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše pri predsedniku Republike Azerbajdžan Ilhamu Alijevu

 

11.30

Udeležba predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše na otvoritvi azerbajdžansko-slovenskega poslovnega foruma

 

 

12.45

Srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše s predsednikom vlade Republike Azerbajdžan Arturjem Rasizadejem