NOVICA

14. 3. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša na rednem zasedanju Evropskega sveta

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo udeležil rednega zasedanja Evropskega sveta, ki bo v četrtek in petek, 14. in 15. marca 2013, potekalo v Bruslju.

 

Evropski voditelji bodo na tokratnem zasedanju osrednjo pozornost posvetili gospodarski in socialni politiki ter odnosom Evropske unije s strateškimi partnerji. Glede na aktualno dogajanje bo Evropski svet predvidoma obravnaval tudi nekatera specifična zunanjepolitična vprašanja, pri katerih igra EU aktivno vlogo. 

 

Evropska unija je v preteklih letih sprejela številne ukrepe za spodbuditev gospodarske rasti in zaposlovanja.  S tem se je odzvala na pereče izzive finančne in dolžniške krize in postavila temelje za povrnitev k vzdržni rasti in ustvarjanju delovnih mest oziroma za razvoj okrepljenega ekonomskega upravljanja na ravni EU in evrskega območja. Nadaljevanje negotovosti na finančnih trgih, napovedano nazadovanje gospodarske dejavnosti v letu 2013 ter nedopustno visoke stopnje brezposelnosti potrjujejo, da ostajajo ta prizadevanja prednostna naloga, predvsem pa je že sprejete odločitve in dogovore potrebno izvajati. 

 

Marčni Evropski svet bo opozoril, da je izvajanje strukturnih reform najpomembnejši element za novo gospodarsko rast ter delovna mesta in države članice pozval k čimprejšnji predložitvi njihovih nacionalnih reformnih programov ter programov stabilnosti oziroma konvergence, ki naj bodo v skladu z Letnim pregledom rasti. Poleg tega bo Evropski svet pozval k nadaljnjemu izvajanju Pakta za rast in delovna mesta in doseganju hitrega napredka pri krepitvi enotnega trga.


Program predsednika Vlade RS:

 

Četrtek, 14. marec 2013

16.55 

Prihod predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše pred Svet EU

 

Morebitna doorstep izjava

 

17.00

Srečanje članov Evropskega sveta s predsednikom Evropskega parlamenta gospodom Martinom Schulzem

 

17.30

skupinsko fotografiranje (nadstropje 50)

 

17.40 – 20.10  

Prvo plenarno zasedanje Evropskega sveta

 

20.15 – 22.00 

Delovna večerja predsednikov držav in vlad

 

nato

Zasedanje vrha evroobmočja