NOVICA

17. 2. 2012

Predsedniku Vlade Republike Slovenije Janezu Janši čestitke generalnega sekretarja OZN in evropskih voditeljev

(Foto: Nebojsa Tejic - Salomon 2000, vir: UKOM)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša še naprej prejema številne čestitke ob nedavni izvolitvi za predsednika vlade. Tako so mu čestitali tudi generalni sekretar Organizacije združenih narodov in mnogi voditelji evropskih držav.

 

Generalni sekretar OZN Ban Ki Moon je v pismu poudaril, da se je Slovenija v Združenih narodih izkazala kot konstruktivna in zaupanja vredna partnerica. Pri tem je opozoril zlasti na njeno prizadevanje za uravnoteženost v državah Zahodnega Balkana in za uveljavitev razvojnih ciljev novega tisočletja, ki odgovarjajo na izzive sodobnega časa.

 

Med evropskimi voditelji so slovenskemu predsedniku vlade Janezu Janši čestitali španski predsednik vlade Mariano Rajoy Brey, angleški premier David Cameron, predsednik Republike Ciper Demetris Christofias, portugalski predsednik vlade Pedro Passos Coelho in predsednik ministrskega sveta Italijanske republike Mario Monti. Čestitke ob izvolitvi mu je poslal še predsednik Vlade Republike Indije Manmohan Singh.

 

Evropski voditelji se v svojih pismih osredotočajo na močno in povezano Evropo ter dobre dvostranske odnose, ki se morajo nadaljevati v duhu prijateljstva in razumevanja na različnih področjih. Voditelji držav članic Evropske unije izražajo trdno prepričanje, da se lahko krizni časi premagajo s skupnimi močmi, pri čemer poudarjajo pomen sistematičnih in konstruktivnih ukrepov. Prav tako menijo, da morajo biti sprejeti ukrepi držav članic naravnani predvsem na vnovični zagon gospodarske rasti in zaposlovanje.