NOVICA

29. 2. 2012

Predsednik vlade Janez Janša sprejel predstavnike sindikatov

Cilj je država blaginje za vse

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes skupaj z državnim sekretarjem mag. Lovrom Lončarjem srečal z delegacijo sindikatov, ki so jo sestavljali predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije mag. Dušan Semolič, sekretar ZZZS Milan Utroša, izvršni sekretar Predsedstva ZZZS Pavle Vrhovec, sekretarka Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije Sonja Kos, predsednica Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije Dragica Andlovič in predsednik Sindikata Glosa Slovenije Doro Hvalica.

 

 

 

 

Sogovorniki so spregovorili predvsem o ukrepih, ki bi jih bilo potrebno sprejeti za to, da bi Slovenija izšla iz gospodarske in finančne krize. Predstavniki sindikatov so predsedniku vlade predstavili predloge evropske konfederacije sindikatov in njenih članic za izhod iz krize.

 

Poudarili so, da je Slovenija del širšega evropskega prostora in da bo nekatere zahteve delavcev potrebno reševati na evropski ravni. Ob tem so se dotaknili tudi bližajočega se Evropskega sveta in v okviru tega spregovorili o nekaterih usmeritvah glede povečevanja zaposlovanja in ohranjanja delovnih mest. Sogovorniki so se strinjali, da mora med vlado in socialnimi partnerji pri iskanju rešitev potekati socialni dialog ter ob tem spomnili na relativno dobro izkušnjo iz mandata vlade 2004-2008.

 

Predsednik vlade je sogovornike opozoril na danes objavljene podatke Statističnega urada Republike Slovenije, ki so še bolj pesimistični od pričakovanj. Dejstvo je, da je Slovenija v recesiji, trend gospodarske rasti je negativen, med drugim beležimo samo še 2-3 % rast izvoza, kar je v primerjavi z začetkom lanskega leta drastičen padec. Izhodišča za socialni sporazum 2012-2015, ki jih je vlada predstavila na ponedeljkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta, temeljijo na podatkih, ki so kazali boljšo stanje.  Rezerv ni, delo, ki nas čaka, bo naporno tako za vlado kot sindikate, je še poudaril predsednik vlade.

 

Predstavniki sindikatov so se pozitivno odzvali na poziv predsednika vlade, da v usklajevanjih o novem socialnem sporazumu aktivno sodelujejo s predlogi in alternativami.